15:12 20 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.75
 • USD17.62
 • RUB0.28
 • RON4.17
 • UAH0.68
  Monumentul Unirii din Cealaltă Capitală a României

  O rușine de Centenar: noul simbol al Marii Unirii e făcut… din import!

  © Photo: Facebook / I Love Alba Iulia
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  54260

  Monumentul Unirii, alcătuit din patru cruci şi din două litere ”U” întoarse, are 20 de metri înălţime și a costat 10,2 milioane de lei, bani plătiți de Ministerul Culturii.

  BUCUREȘTI, 30 nov, Sputnik, Dragoș Dumitriu. ”Monumentul Unirii de la Alba Iulia este finalizat şi va inaugurat de mâine, de 1 Decembrie. Construcţia din piatră, pentru care s-au alocat 10,2 milioane de lei, prezintă deja fisuri”, transmite agenția ”Știri pe surse”. 

  Desigur, defectele arătate de agenția citată sunt de criticat, dar un alt detaliu este uluitor: materialul, piatra, din care a fost realizată sculptura este adus din… Bulgaria!

  Fără a avea ceva împotriva frumoasei țări partenere de la sud, acest fapt este absurd și rușinos, pentru că România are cariere de marmură  - iar marmura de Rușchița este una dintre cele mai celebre din Europa!

  De asemenea, unul dintre cele mai frumoase calcare este piatra de Albești, extrasă din inima Muscelului – și cu care este placată superba clădire a CEC-ului din București.

  România are atât munți calcar, cât și vulcanici, deci resursele de piatră sunt multe și variate. De ce a fost nevoie să fie aducă din Bulgaria.

  Ca fapt istoric, în Primul război mondial, în urma căruia a fost realizată România Mare, Bulgaria a fost în tabăra inamică, alături de Germania, Turcia și Austro-Ungaria, atacând  România și provocând armatei noastre rușinoasa înfrângere de la Turtucaia.

  Mai mult, România Mare cuprindea și zona Cadrilaterului, actualmente în Bulgaria. Deci, există și considerente istorice pentru care fac ciudată alegerea sculptării monumentului în piatră bulgărească, nu din România.

  Menționăm că Monumentul Unirii, alcătuit din patru cruci şi din două litere ”U” întoarse, are 20 de metri înălţime și a costat 10,2 milioane de lei, bani plătiți de Ministerul Culturii. Autorul este cunoscutul sculptor sucevean Mihai Buculei, autor al unor lucrări de referință în București, dar și în alte orașe din România și Germania.

  În final, să amintim că Nicolae Ceaușescu a dorit ca marele ansamblu Casa Poporului – bulevardul Victoria Socialismului (actual Unirii) să fie construit integral din materiale extrase sau produse în România! Acum, nici măcar Monumentul Unirii României nu mai avem ambiția să fie integral românesc…

  Tematic

  Incredibil! În anul Centenarului, Sibiu și-a făcut ”Monedă locală”!
  Liderii mondiali sosesc pentru a celebra Centenarul Armistițiului. Transmisiune finalizată
  Prognoză meteo: Cum va fi vremea de Centenar şi de Sf. Nicolae. Vin ninsorile şi gerul?
  Ce program are Familia Regală la Alba Iulia cu prilejul Centenarului
  Tagurile:
  Monument, România, Alba Iulia, Centenar


  Știrile Zilei