22:56 22 Februarie 2019
În direct
 • EUR19.44
 • USD17.13
 • RUB0.26
 • RON4.09
 • UAH0.63

  Răsturnare de situație în scandalul alocațiilor – CE, măsură dură contra Austriei

  CC0 / Pixabay / ctpress
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  8730

  Astăzi a fost lansată o procedură de infringement contra Austriei pentru legea controversată referitoare la ajustarea alocațiilor date copiilor lucrătorilor străini ce nu trăiesc împreună pe teritoriul austriac.

  BUCUREȘTI, 24 ian – Sputnik, Georgiana Arsene. Comisarul european pentru afaceri sociale, Marianne Thyssen, a precizat că nu există nici lucrători și nici copii de mâna a doua în Uniunea Europeană. Aceasta a ținut să sublinieze că, în condițiile în care lucrătorii mobili cotizează la un sistem de securitate socială în acceași măsură ca și lucrătorii locali, ei trebuie să perceapă prestații identice, chiar și atunci când copiii lor locuiesc în străinătate.

  Legea austriacă privind ajustarea alocaţiilor acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii lor în Austria a intrat în vigoare la 1 ianuarie.

  La 7 ianuarie, Comisia Europeană anunţase că va analiza îndeaproape legea din Austria privind ajustarea alocaţiilor copiilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii în ceea ce priveşte compatibilitatea ei cu legea UE, dar a precizat că în principiu legislaţia comunitară nu permite indexarea acestor beneficii, notează realitatea.net

  Ministrul roman de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, marți, că executivul Uniunii Europene ar trebui să se sesizeze în legătură cu discriminarea referitoare la legea austriacă privind ajustarea alocațiilor acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinții lor în Austria, act normative intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.

  Conform normelor aplicate anterior acestei datei de 1 ianuarie 2019, alocaţiile acordate de sistemul austriac de ajutoare sociale puteau ajunge la suma de 233 de euro pe lună pentru un copil, sumă pe care guvernul de la Viena o consideră disproporţionată în raport cu nivelul preţurilor şi al salariilor din unele ţări vecine.

  Tematic

  Românii din Austria, motive de îngrijorare: alocaţiile copiilor lor, în pericol
  Românii din Austria: critici la noua lege privind alocațiile pentru copiii nerezidenți
  Tagurile:
  Austria
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei