16:31 24 Mai 2019
În direct
 • EUR20.08
 • USD18.03
 • RUB0.28
 • RON4.22
 • UAH0.68
  Pașaport românesc

  Români în Marea Britanie: cum pot obține statutul de rezident – explicațiile ambasadei

  © Sputnik / Miroslav Rotari
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (519)
  2109 0 0

  Ambasada României la Londra a explicat care sunt actele necesare pentru obținerea statutului de rezident în Marea Britanie după Brexit.

  BUCUREȘTI, 14 feb – Sputnik. Guvernul britanic a lansat faza finală de testare publică a sistemului de înregistrare post-Brexit a cetăţenilor europeni, care pot solicita acum statutul de rezident şi pot verifica dacă sunt eligibili pentru obţinerea noului statut.

  Termenul-limită de depunere a solicitării pentru obţinerea statutului permanent este 30 iunie 2021 sau 31 decembrie 2020 dacă Marea Britanie va părăsi UE fără un acord.

  Secția consulară a ambasadei României la Londra a publicat pe pagina sa de Facebook lista documentelor necesare pentru obținerea statutul de rezident în Marea Britanie (settled/pre-settled). Începând cu 30 martie 2019, cetățenii români care intenționează să își continue șederea în Marea Britanie și după BREXIT, pot aplica pentru înregistrarea statutului de rezident pe baza următoarelor documente de identitate sau de călătorie acceptate de autoritățile britanice:

  • PAȘAPORT SIMPLU ELECTRONIC;
  • PAȘAPORT SIMPLU;
  • CARTE DE IDENTITATE.

  Cetățenii non-UE, membri de familie ai unui cetățean UE, pot aplica pe baza cardului de rezidență electronic cu drept ședere în UE.
  Ambasada română menționează că până la 30 martie 2019 cetățenii români pot aplica doar pe baza pașaportului electronic.

  Fără taxe pentru cetățenii europeni

  Guvernul britanic a eliminat taxa de 65 de lire pentru cetățenii europeni care depun solicitările. De asemenea, a fost lansată o aplicație de smartphone (disponibilă în prezent pe Android) unde utilizatorii pot încărca documente, pot răspunde la întrebări și pot trimite fotografii. Totodată, au fost recrutaţi 1.500 de asistenţi care să ajute în rezolvarea cererilor. Pentru a avea acces la aplicaţie trebuie să aveţi un telefon mobil cu sistem de operare Android, versiunea 6.0 (smartphone sau tabletă, cu tehnologie NFC).

  Pentru eligibilitate trebuie să fiţi cetățean european rezident în Marea Britanie (dar nu cetățean britanic), să deţineţi un pașaport biometric european valabil. Membrii de familie proveniți din state terțe ai unui cetățean european trebuie să aibă un card de rezidență biometric.

  Dacă deţineţi şi paşaport britanic, nu mai este nevoie să solicitaţi noul statut de rezident.

  Mai multe informații pot fi găsite pe pagina Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord și pagina Home Office.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (519)

  Tematic

  Brexit: Plan secret în cazul unui scenariu „apocaliptic”. Proiectul „După”
  Brexit dur: peste 600.000 de locuri de muncă din întreaga lume, în pericol
  Brexit fără acord va fi "foarte periculos" pentru Irlanda de Nord - avertizează Tony Blair
  Se amână Brexit cu lunile? Ultimatum pentru May - să aibă acordul cu UE în 30 de zile
  BREXIT – secvență șocantă: Scandal cu insulte la Londra, cu un lider de prim rang al UE
  Tagurile:
  rezident, Marea Britanie
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei