20:37 22 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.35
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Statuia lui Constantin Brâncuși de Ion Irimescu

  Brâncuşi – eroul nostru, în ciuda „obtuzităţii de care s-a lovit din partea autorităţilor”

  © Public Domain / Miehs Cristian-Mihail
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  6210

  Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel-Pop, spune că marele sculptor întruchipează întreaga lume românească, în dimensiunile sale materiale şi spirituale.

  BUCUREŞTI, 19 feb – Sputnik, Georgiana Arsene. Data de 19 februarie este marcată ca fiind Ziua Brâncuşi.

  Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, spune că marele Constantin Brâncuşi întruchipează întreaga lume românească, în dimensiunile sale materiale şi spirituale, reuşind, prin geniul său, să o proiecteze în universal.

  „Coloana Recunoştinţei fără Sfârşi”, „Masa Apostolilor Neamului”, „Poarta Sărutului”, toate situate pe „Calea Sufletelor eroilor" din Târgu Jiu, menite iniţial să cinstească „memoria eroilor gorjeni care s-au jertfit în războiul de întregire”, îl plasează pe artistul însuşi între eroii poporului român, în ciuda obtuzităţii de care s-a lovit din partea autorităţilor statului român în timpul vieţii", afirmă preşedintele Academiei, potrivit agerpres.ro

  În opinia profesorului Ioan Aurel Pop, creaţia marelui maestru de la Hobiţa îl înalţă pe Constantin Brâncuşi între cei câţiva sculptori de nivel mondial.

  Motivul pentru care ziua de 19 februarie este marcată ca fiind Ziua Brâncuşi este dat de faptul că marele sculptor s-a născut în această zi, în anul 1876.

  La data de 2 februarie 2015, scriitorul Laurian Stănchescu, preşedintele Fundaţiei Ideea Contemporană, a solicitat printr-o scrisoare publică şefului statului, Puterii şi Opoziţiei să declare "Ziua Naţională Constantin Brâncuşi" pe data de 19 februarie.

  Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată de mai mulţi parlamentari PSD, PC, UNPR, PNL, PP-DD şi independenţi, fiind respinsă de Plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, la data de 16 iunie 2015.

  La data de 4 noiembrie 2015, proiectul legislativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, iar preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la 27 noiembrie 2015, legea prin care data de 19 februarie este declarată Ziua Brâncuşi ca sărbătoare naţională. Potrivit legii, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza sau sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.

  Tagurile:
  Ioan Aurel Pop, Constantin Brâncuși


  Știrile Zilei