23:32 16 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.29
 • USD17.51
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.71
  pensionari

  Milioane de români, afectați – se schimbă vârsta de pensionare

  © Sputnik / Evghenii PANASENCO
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  848 0 0

  Mai mulți parlamentari doresc să schimbe Legea privind sistemul unitar de pensii publice – măsura vizează eliminarea unor inechități între diferitele grupuri de pensionari.

  BUCUREȘTI, 17 apr – Sputnik, Georgiana Arsene. Parlamentarii care au venit cu propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii spun că toate persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluare remanentă ar trebui să beneficieze de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.

  De o asemenea măsură beneficiază, acum, potrivit parlamentarilor, doar persoanele care au trăit în zone afectate de poluare remanentă din cauza extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arsenic, zinc, mangan, fluor, clor etc.

  Inițiatorii proiectului de modificare a legii au arătat că nu au fost luați în considerare românii care au trăit în orașe și așezări cum ar fi municipiul Ploiești sau comuna Brazi din județul Prahova.

  Aici, poluarea a fost generată de prelucrarea țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, prelucrarea țițeiului parafinos și neparafinos, distilarea țițeiului în vederea producerii păcurii și a uleiurilor, informează capital.ro

  La momentul de față, propunerea legislativă se află în dezbatere la Camera Deputaților după ce, în luna februarie, ea a fost respinsă de Senat.

  Tematic

  Pensiile militare - Guvernul anunță o nouă lege, ofițerii români reacționează dur!
  De azi, pensionarii primesc bani mai mulți – anunțul ministrului Muncii
  Ministrul Muncii, anunț important pentru românii care își iau pensiile pe card
  Știrea zilei: se dublează pensiile – ce se întâmplă din 2020
  Tagurile:
  schimbare, vârstă de pensionare


  Știrile Zilei