00:26 07 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.13
 • USD18.64
 • RUB0.24
 • RON4.17
 • UAH0.68
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  486 0 0

  În județul Mureș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Horea” a realizat un scenariu de pregătire în județ, în care 12 persoane erau surprinse sub dărâmături.

  BUCUREȘTI, 17 apr – Sputnik, Georgiana Arsene. În România au loc pregătiri pentru un cutremur de amploare. Astăzi, un asemenea exercițiu a fost realizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș care a intervenit la un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter, produs la fosta Uzină de Materiale Fotosensibile din Târgu Mureș.

  Colonelul Cristian Buhăianu, prim adjunct al șefului ISU Mureș, a explicat exercițiul

  "Desfăşurăm un exerciţiu în cazul unei situaţii de urgenţă ca urmare a producerii unui cutremur de 7,2 grade pe scara Richter . În Urma cutremurului au fost descoperite aproximativ 12 persoane suprinse sub dărâmături. Se va acţiona cu accesoriile din cadrul containerelor multirisc pentru deblocarea acestora şi ulterior evacuarea către unităţile spitaliceşti. Au fost alertate toate subunităţilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Horea” al Judeţului Mureş şi la faţa locului există două containere multirisc, o autoscară mecanică şi echipe de căutare-salvare din fiecare subunitate”, a explicat colonelul Buhăianu, potrivit agerpres.ro. 

  Sursa citată a menționat că, de asemenea, Comitetul pentru Situaţii de urgenţă s-a convocat parţial, la locul de producere a evenimentului, la punctul de comandă mobile.

  ”Am alarmat toate unitățile”

  Mircea Dușa, prefectul județului Mureș, a explicat că nu a fost activat planul roșu de intervenție pentru că numărul victimelor a fost mai mic de 15.

  Acesta a explicat că în anul 2019 organizează mai multe exerciţii, iar unul din ele este cel de intervenţie în caz de cutremur. Au fost mobilizate toate instituţiile din judeţ care au atribuţii pe intervenţia în caz de cutremur.

  ”Am alarmat toate unităţile de căutare-salvate de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Exerciţiul se desfăşoară după un scenariu - pe care îl va prezenta domnul colonel - deoarece numărul victimelor în urma cutremurului este mai mic de 15 nu am declanşat planul roşu de intervenţie", a arătat Mircea Duşa.

  În cadrul acestui exercițiu, echipajele din cadrul Detaşamentului de Pompieri Târgu Mureş au executat recunoaşterea, au constatat existenţa victimelor suprinse sub dărâmături şi au solicitat necesar sprijinul şi altor echipe de căutare-salvare de la celelalte subunităţi de intervenţie.

  Pompierii militari au intervenit la locul evenimentului cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, un post medical avansat de categoria 1 din cadrul Detașamentului Sighișoara, o autospecială de descarcerare, două containere multirisc, punctul de comandă mobil și APIC-ul de la celelalte subunități cu echipe de căutare-salvare.

  De asemenea, la exercițiu au participat salvamontiști, jandarmi, iar polițiștii au asigurat perimetrul.

  Tematic

  Primăvara a început cu un cutremur puternic în România - gradul I Mercalli
  Un cutremur lovit coasta franceză după un exercițiu al NATO în Canalul Mânecii
  URGENT: Cutremur în Republica Moldova, raionul Glodeni (Harta)
  Ultima oră: Cutremur în Vrancea - I grade Mercalli
  Seismolog: Moldova ar putea fi zguduită în timpul apropiat de un cutremur sever
  Tagurile:
  România, Dărâmături, Cutremur


  Știrile Zilei