19:51 17 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.60
 • USD17.75
 • RUB0.28
 • RON4.14
 • UAH0.72
  Бедность

  Proiect de lege: pensii impozitate cu 90% - cine e vizat

  © Sputnik / Maxim Bogodwid
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  188330

  Potrivit unui proiect de lege propus de senatorul PSD Liviu Marian Pop, pensiile speciale foarte mari ar putea fi impozitate cu 90 de procente.

  BUCUREȘTI, 17 apr – Sputnik, Georgiana Arsene. Această supraimpozitare ar urma să se plice în cazul pensiilor care depășesc 10.000 de lei. În marea loc majoritate, acestea aparțin foștilor magistrați.

  Propunerea de modificare a Codului Fiscal echivalează, practic, cu o plafonare a pensiilor, iar Pop consideră această măsură una de echitate socială.

  În momentul de față, Codul Fiscal prevede ca pensiile sub 2000 de lei să fie neimpozitate. În cazul celor care depășesc acest prag, se aplică un impozit de 10%, însă numai pentru suma care trece de 2000 de lei, informează capital.ro. 

  Potrivit lui Pop, prevederea face ca pensiile foarte mari să nu fie impozitate așa cum ar trebui. El spune că este o discrepanță foarte mare între pensiile din sistemul public de pensii, care sunt, în medie, la un nivel de 1150 de lei, și alte categorii de pensii, în special cele de serviciu.

  Despre acestea din urmă, Pop afirmă că ”depășesc praguri de bun simț ale venituri, ajungând la cuantumuri astronomice de câteva zeci de mii de lei sau chiar mai mult, până la suma de 73.890 de lei, pe care o primește, conform informațiilor publice, un fost magistrat, sumă din care impozitul reținut este de doar 7189 de lei”.

  De asemenea, senatorul PSD propune introducerea unui al doilea prag de impozitare și anume cel de 10.000 de lei.

  Cuantumul din pensie care va depăși acest prag va fi impozitat cu 90%. Pop este de părere că banii obținuți astfel vor putea fi folosiți pentru măsuri de protecție social care să se adreseze comunităților vulnerabile.

  Proiectul de lege a fost depus la Senat și se află acum în perioada de dezbatere publică, înainte de a parcurge procedurile legislative.

  Tematic

  Atac la salarii și pensii. FMI avertizează Guvernul României
  Cinism guvernamental – bebeluşii rămân fără bani – sumele, la pensii şi salarii?
  Tudose despre Pilonul II de pensii: banii rămân acolo
  „#Rezistenţii" vor pensii speciale pentru că... au stat în frig!
  Bătălia fondurilor de pensii. Ce se ascunde în spatele teatrului de operațiuni
  Olguța Vasilescu: ”Ne dorim pensii dublate”. Legea, pe masa Senatului


  Știrile Zilei