23:16 26 Mai 2019
În direct
 • EUR20.08
 • USD18.03
 • RUB0.28
 • RON4.22
 • UAH0.68
  Irmarocul Pascal

  Cât va costa în acest an masa de Paște

  © Sputnik / Miroslav Rotari
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  Paște 2019 (13)
  10110

  Un simplu calcul al produselor care, în mod tradițional, nu lipsesc de pe masa de Paște a fiecărui creștin se ridică la peste 3 mii de lei.

  CHIȘINĂU, 22 apr – Sputnik. Masa de Paște este întotdeauna încărcată cu bunătăți, care mai de care mai gustoase. Indiferent de situația materială, toți moldovenii se străduie să pregătească pentru masa de Învierea Domnului mâncărurile specifice acestei date.

  Astfel, de pe masă în ziua de Paște nu va lipsi Pasca, mielul, ouăle roșii și brânza de oi proaspătă sau cum i se mai spune în popor – cașul. Pe masă vor fi, desigur, și bucate din carne de porc, diferite mezeluri și mâncăruri calde. Toate acestea vor fi completate și cu salate, măsline, muștar și desigur vinul roșu sau alb.

  Corespondentul Sputnik Moldova a făcut un calcul al prețurilor tuturor acestor bucate. La piață un kilogram de carne de miel variază între 65-80 de lei. În schimb, în magazine kilogramul de miel este cu mult mai scump decât direct de la proprietar și piață și depășește 100 de lei, ajungând până la 112 lei per kilogram.

  Un kilogram de brânza de oi proaspătă costă în aceste zile 70-75 de lei, iar 10 ouă – în jur 14-17 lei.

  Cuptor încins
  © Sputnik / Osmatesco Dmitrii

  Pasca se vinde la un preț de 40 – 70 de lei, iar rulada produsă de cel mai mare producător de panificație din țară costă 44 de lei. Cozonacii au prețuri diferite în funcție de mărime.

  Roșiile se vând la piață cu 35-40 de lei kilogramul, la fel și castraveții. Ceapa verde, pătrunjelul și mărarul puteau fi cumpărate cu câte 5 lei – o legătură mică. Un kilogram de ridichi costă 22 de lei.

  De obicei, cu o zi înainte de Paște, comercianții de la Piața Centrală din Chișinău majorează prețurile. Așa că, dacă vreți să economisiți din bani, ar fi bine procurați aceste produce din timp.

  Dacă mai adăugăm mezelurile, vinul, dulciurile și fructele, atunci sumele cheltuite pentru a pregăti masa de Paște trec de 3 mii de lei.

  Anul acesta Paștele va fi sărbătorit în zilele de 28-29 aprilie, zile care sunt declarate libere în Republica Moldova.  

  Тема:
  Paște 2019 (13)

  Tematic

  Paștele, așa cum este perceput de ruși
  Fotografie rară: Cum era marcat Paștele Blajinilor în 1941
  Când vom sărbători Paștele în 2019
  Rețete Paște – cozonac moldovenesc ca acum mai bine de un secol
  Rețete de Paște – drob în foietaj
  Tagurile:
  Paștele
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei