02:08 17 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.48
 • USD18.18
 • RUB0.28
 • RON4.34
 • UAH0.69
  Pensionar

  Se schimbă legea pensiilor – dispare o formă de pensionare

  © Sputnik / Miroslav Rotari
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  252820

  Începând cu luna septembrie a anului 2021, în România va exista numai un tip de pensie anticipată – dispare pensia anticipată parțială.

  BUCUREȘTI, 7 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Aceasta este una dintre modificările majore care sunt aduse de noua lege a pensiilor de stat. Mai exact, va exista o singură variantă de pensie anticipată.

  În momentul de față, în România există pensia anticipată, situație în care nu există penalități de cuantum și pensia anticipată parțială care are penalizări de cuantum.

  Viitoarea pensionare anticipată se va putea face numai cu 5 ani înainte de limita de vârstă standard de pensionare și va putea fi cerută în cazul în care s-a realizat stagiul complet de cotizare, vechime de 35 de ani cât și de cei care l-au depășit cu până la 8 ani, precizează dcbusiness.ro

  În inițiativa legislativă se precizează că se stabilește cuantumul pensiei anticipate prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limita de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

  Ca și acum, atunci când se vor îndeplini condițiile pentru pensionarea de limită de vârstă, pensia anticipată va fi transformată automat în pensie pentru limită de vârstă. De asemenea, se va recalcula pensia - adică se va scoate diminuarea de cuantum și se vor aduna eventualele perioade de stagiu de cotizare realizate în perioada de pensionare anticipate, mai precizează sursa citată.

  Menționăm că, pentru bărbați, vârsta obișnuită de pensionare este de 65 de ani, iar pentru femei, de 63 de ani.

  Tagurile:
  Legea pensiilor, Pensii
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei