02:08 05 August 2020
În direct
 • EUR19.59
 • USD16.64
 • RUB0.23
 • RON4.05
 • UAH0.60
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  240131

  Sărbătoarea este cunoscută şi sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh şi este extrem de importantă pentru toţi creştinii.

  BUCUREŞTI, 15 iun — Sputnik, Georgiana Arsene. În fiecare an, la 50 de zile de la Sărbătoarea Sfintelor Paşti, se prăznuiesc Rusaliile. Ele vor fi sărbătorite de creştinii ortodocşi astăzi şi mâine. În popor se păstrează o serie de superstiţii, românii crezând că nerespectarea lor atrage după sine mânia ielelor.

  București
  © Sputnik / Alexandru Catană

  În zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că ielele te pot prinde şi pedepsi.

  Nici în vie nu se intră în aceste zile, dar nici în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni, fiindcă te poţi întâlni cu spirite rele, notează ştiripesurse.ro

  Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea ielelor, deoarece nu cinsteşte cum se cuvine această zi.

  Timp de nouă săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac.

  De Rusalii este interzis să te cerţi.

  Rusaliile reprezintă consacrarea solemnă a Bisericii întemeiate de Iisus Hristos. Duhul Sfânt nu este dăruit numai Bisricii în ansamblu, ci şi fiecărui creştin în parte, cu darurile sale. Minunea Rusaliilor de la Ierusalim se continuă în Biserică, aducând rod în taina Sfântului Mir. De aceea, Rusaliile sunt şi o sărbătoare de mulţumire pentru harul Mirului.

  Tradiţiile de Rusalii se întemeiază pe credinţa în viaţa veşnică, în existenţa spiritelor rele (diavoli) şi în posibilitatea de mijlocire înaintea lui Dumnezeu pentru sufletele celor adormiţi.

  Rusaliile — Pogorârea Duhului Sfânt — se prăznuiesc mereu duminica, la 50 de zile după Învierea Domnului. În ajunul acestei duminici, sâmbătă dimineaţă, se face pomenirea morţilor. În popor, această sărbătoare se mai numeşte „Moşii de Vară", „Moşii de Rusalii" sau „Moşii cei Mari".

  În mitologia populară, „Rusaliile" sunt nişte spirite rele (iele, zâne). Se mai spune despre Rusalii că sunt fiicele lui Rusalim împărat, acesta din urmă fiind o personificare a cetăţii Ierusalim.

  Ele stau pe pământ timp de lună şi nu pot fi văzute de oameni. Pe unde trec, apar boli şi necazuri. Ele umblă îmbrăcate în alb, dansează în văzduh şi caută locuri neumblate. Pentru a fi feriţi de ele, oamenii pun în casă pelin şi usturoi.

  Tematic

  Chișinăul va întâmpina Rusaliile cu un nou primar, Bălțiul - la fel
  Tagurile:
  tradiții, Rusaliile, Pogorârea Duhului Sfânt


  Știrile Zilei