00:59 02 Iunie 2020
În direct
 • EUR19.47
 • USD17.53
 • RUB0.25
 • RON4.02
 • UAH0.65
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  27010

  Sistemul informatic din toate spitalele țării a fost atacat de un virus – a fost lansată o alertă publică.

  BUCUREȘTI, 20 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Centrul Național de Răspuns la incidente de securitate cibernetică – CERT-RO – a avertizat, ieri, că a identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase de tip ransomware.

  ”Atacatorii și-au îndreptat atenția în special către instituții din domeniul sănătății, numărul entităților afectate fiind în creștere”, se arată în mesajul CERT-RO.

   Aceste aplicaţii  blochează accesul la fişierele stocate într-un sistem informatic, solicitând plata unei sume de bani în schimbul redobândirii accesului la acestea, informează stiripesurse.ro

  CERT-RO atrage atenția atât  utilizatorilor, cât și personalului care se ocupă de serviciile IT, că trebuie luate imediat o serie de măsuri pentru a preveni infectarea cu aceste tipuri de aplicații malițioase.

  Astfel, nu trebuie deschise fișierele primate prin e-mail decât în situația în care cunoașteți expeditorul, iar în cazul unei suspiciuni trebuie să vă adresați personalului de specialitate.

  Evitați accesarea ”ofertelor” irezistibile din mediul online, indiferent de forma în care le primiți – e-mail, whatsapp, messenger, facebook etc.

  Asiguraţi-vă că aveţi un backup al fişierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la reţea.

  Asiguraţi-vă că dispozitivele pe care le utilizaţi atunci când navigaţi online sunt updatate şi au instalate soluţii de securitate (firewall, antivirus, antimalware etc.)

  Apelaţi numărul unic 1911 pentru raportarea acestor incidente și accesaţi ghidurile puse la dispoziţie pe site-ul CERT-RO.  Știrile Zilei