17:26 22 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.19
 • USD17.77
 • RUB0.28
 • RON4.01
 • UAH0.73
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  246010

  De luna viitoare, în toată țara vor crește tarifele de distribuție a energiei electrice – situația pe regiuni.

  BUCUREȘTI, 26 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat noile tarife de distribuție a energiei electrice, pe care toți consumatorii din România le plătesc în facturi. Vorbim atât de consumatorii consumatori, dar și de cei casnici.

  Tarifele de distribuție sunt mai mari cu 4-5 procente comparativ cu cele actuale. Creșterea a fost determinată de prevederile OUG nr. 114/2018 și a OUG nr. 19/2019, ce o completează pe prima.

  Trebuie făcută precizarea că, pentru majoritatea consumatorilor casnici, aceste măriri de tarif nu au efect în factură, deocamdată, dar sunt afectați toți consumatorii industriali.

  ANRE a aprobat noile tarife de distribuţie, pentru fiecare dintre cele opt zone de reţea din România, în principal ca urmare a două prevederi: noua rată reglementată de rentabilitate a fost crescută, prin decizie a Guvernului, la 6,92% pe an şi, tot ca urmare a deciziei Guvernului, distribuitorii plătesc taxa anuală de 2% pe cifra de afaceri către ANRE, informează economica.net

  Astfel, noile majorări, în funcție de zonă și de furnizor sunt: Distribuţie Oltenia (CEZ):114,3 lei/MWh -creştere de 5%, Delgaz Grid (E.On): 127,2 lei/MWh - creştere de 4,3%, E-Distribuţie Banat (Enel): 107,45 lei/MWh - creştere de 4,9%, E-Distribuţie Dobrogea (Enel): 126,41 lei/MWh - creştere de 4,5%, E-Distribuţie Muntenia (Enel): 112 lei/MWh - creştere de 4,4%, Electrica Muntenia Nord: 119,58 lei/MWh - creştere de 4,1%, Electrica Transilvania Nord: 103,39 lei/MWh - creştere de 4,8%,  Electrica Transilvania Sud: 104,84 lei/MWh - creştere de 4,6%.

  Facem precizarea că, pentru majoritatea consumatorilor casnici, cei care nu au trecut în piaţa concurenţială, creşterea nu se va resimţi deocamdată în preţul final plătit în factură. Motivul îl reprezintă faptul că acesta este reglementat de ANRE.

  Majorările se vor vedea când Autoritatea va ajusta din nou preţurile finale, cel mai probabil la începutul anului viitor.

  Ceilalți consumatori casnici, însă, care nu plătesc preţurile reglementate, ar putea fi afectaţi în viitorul apropiat, în funcţie de politica furnizorului. Acest lucru este valabil și pentru consumatoii industriali.

  Tematic

  România a refuzat să livreze Bulgariei energie electrică
  Criză fără precedent: România limitează consumul de energie electrică
  Lumină la capătul tunelului? Phenianul, dispus să inițieze negocieri cu SUA?
  Tagurile:
  De plătit, Energie electrică


  Știrile Zilei