01:53 06 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.04
 • USD18.54
 • RUB0.24
 • RON4.15
 • UAH0.68
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  Facebook (53)
  55740

  Facebook a făcut contracte cu mai multe firme pentru ca acestea să transcrie înregistrările audio ale unor utilizatori fără a-i informa pe aceștia.

  BRUXELLES, 14 august- Sputnik, Daniela Porovăț. Confruntată cu dezvăluirile acestor practici, Facebook a confirmat că obişnuia să plătească alte firme care să faca transcriera unor înregistrări, dar spune că nu mai foloseşte această modalitate în prezent. Motivul invocat de Facebook este acela că transcrierile aveau rolul de a verifica acurateţea cu care ar putea să facă acelaşi lucru softurile de inteligenţă artificială.

  De asemenea, compania spune că aceste transcrieri se faceau pe înregistrările sau chaturi de voce ale aplicaţiei Messenger doar ale utilizatorilor care optau pentru transcrierea acestor mesaje vocale. Mai mult, compania invocă faptul că cei care făceau transcrierile nu aveau acces la date legate de utilizatori.

  Dar acest tip de probleme au mai fost sesizate şi în cazul Apple, Amazon sau Google, după ce au colectat fragmente audio cu ajutorul asistenţilor vocali.

  Analiștii au observat însă faptul că Facebook n-a informat în prealabil despre aceste practici. Mai întâi, nu le-a spus utilizatorilor care au dorit transcript că acesta nu e generat automat, ci e transcris manual de oameni. Apoi, transcrierea manuală a presupus înregistrarea și stocarea acestora.

  Pretextul, la fel ca în cazul acelor companii menționate chiar de Facebook că ar proceda similar, a fost îmbunătăţirea calităţii serviciilor.

  Opțiunea voice-to-text e disponibilă în Messenger încă din 2015. Astfel, înregistrările au fost furnizate de la utilizatori care au vrut o transcriere. Oficial, Facebook a vorbit până acum de utilizarea algoritmilor de inteligență artificială pentru acest demers. Acum se dovedește că a apelat și la oameni.

  Dezvăluirea de acum vine după ce Mark Zuckerberg, director și fondator, a negat în Congresul american că Facebook ar asculta schimburile de mesaje audio între utilizatori. Teoria, pe care Zuckerberg a caracterizat-o drept conspiraționistă, e că rețeaua socială ajustează astfel conţinutul din News Feed și, implicit, afișarea de reclame.

  Страница социальной сети Фейсбук на компьютере, планшете, айфоне
  © Sputnik / Наталья Селиверстова

  O astfel de echipă care analizează conținutul audio există și la București, arată Sturtup Cafe. Potrivit publicației, angajații respectivi lucrează nouă ore pe zi, fiecare analizând în jur de 1000 de clipuri audio pe schimb, conform declaraţiilor făcute de doi angajaţi de la biroul Amazon Bucureşti, care ocupă ocupă primele 3 etaje ale unei clădiri de birouri din Pipera.

  Trebuie amintit că Facebook a fost amendată cu suma record de 5 miliarde de dolari pentru faptul că a "înșelat" utilizatorii rețelei sociale în privința capacității sale de a controla confidențialitatea informațiilor lor personale. Este vorba de cea mai mare amendă aplicată vreodată pentru încălcarea vieții private a consumatorilor și una dintre cele mai mari aplicate vreodată de guvernul american, indiferent de tipul infracțiunilor acuzate.

  Тема:
  Facebook (53)

  Tematic

  Facebook a picat în România
  Alertă: Facebook vrea să își creeze propriile știri și să controleze adevărul
  Austria va taxa Facebook și Google cu 5 la sută din profit
  Facebook, Instagram, Whatsapp au căzut în întreaga lume
  Un nou scandal: Facebook ar fi folosit datele utilizatorilor împotriva concurenților
  Moneda virtuală Facebook va răsturna sistemul mondial
  Acționarii Facebook vor demisia lui Zuckerberg
  Scandal internațional pe moneda Facebook: G7 va interveni în forță
  Facebook va fi judecată pentru colectarea şi stocarea ilegală a datelor biometrice
  Tagurile:
  București, Facebook


  Știrile Zilei