08:36 18 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.53
 • USD17.71
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.71
  Prânz, copii, grădiniță

  Înfricoșător! Cum arată o grădiniță din Cluj – pericol public, încă nu e închisă

  © Sputnik / Николай Хижняк
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  28201

  Situație dramatică în județul Cluj, acolo unde o grădiniță își deschide porțile având o groapă pe post de latrină, iar încălzirea se face cu sobe metalice.

  Șobolani
  © Sputnik / Алексей Даничев
  BUCUREȘTI, 4 sept – Sputnik, Georgiana Arsene. Început de an școlar cu probleme în județul Cluj. Școala primară și grădinița din satul Huta nu au primit autorizație sanitară de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică pe motiv că funcționează într-o casă particulară, fără apă potabilă, cu grup sanitar tip latrină și fântână cu hidrofor.

  Gavril Mihuț, primarul comunei Chiuiești, județul Cluj, de care aparține satul Huta, spune că primăria achită lunar o chirie de 260 de lei unei familii din satul Huta pentru că a pus la dispoziție două camere ale casei pentru școală și grădiniță.

  Acesta spune că sunt 14 copii la școală și 16 la grădiniță și că nu e adevărat ce a zis DSP, este apă potabilă și toaletă. Sunt, de asemenea, condiții bune de învățat, a mai adăugat primarul.

  El a subliniat că Primăria Chiuiești a început construcția unei clădiri care va avea două săli cu destinația școală și grădiniță și care ar putea fi dată în folosință în anul școlar viitor, în funcție de câți bani se vor mai prim, notează hotnews.ro

  O situație dificilă este și în satul Someșu –Rece Uzină, unde o grădiniță este neautorizată fiindcă nu dispune de apă curentă, latrina este o simplă groapă, curtea este neamenajată, iar clădirea este insalubră. Se folosesc sobe metalice, iar pereții și tâmplăria se află în stare de degradare.

  Sursa citată menționează că școala primară și grădinița din satul Rogojel, comuna Săcuieu, funcționează într-un corp de clădire lipit de Căminul Cultural și nu au fost autorizate sanitar de către DSP Cluj deoarece nu au apă potabilă, au grup sanitar exterior tip latrină, care este degradat, iar curtea cu Căminul Cultural nu este împrejmuită.

  Lipsa autorizației sanitare de funcționare nu a fost dată din pricina absenței apei potabile și curente, iar 20 de unități au grupuri sanitare tip latrină.

  Sunt, de asemenea, și unități de învățământ care folosesc sobele metalice pentru încălzire.

  Doar 76 de obiective, din peste 600 existente în județul Cluj nu au autorizație de funcționare.

  Tematic

  În vara asta, du-ți copilul la grădiniță – lista unităților deschise
  Bani de la stat pentru copiii de grădiniță – cum se intră în posesia sumelor
  România sub ape – sute de case distruse, copii scoși din grădiniță
  Tagurile:
  Pericol, Grădiniță, Copii


  Știrile Zilei