02:57 20 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.72
  Imagine simbol

  Pensia anticipată: prevederi importante, sunt anunțate penalizări

  © Sputnik / Игорь Зарембо
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  421 0 0

  În România va exista un singur tip de pensie anticipată, începând cu anul 2021, respectiv cea cu penalizări.

  BUCUREȘTI, 10 sept – Sputnik, Georgiana Arsene. La momentul de față, există pensia anticipată – fără penalizare de cuantum, precum și pensia anticipată parțială, cu penalizare de cuantum. Din 2021 va rămâne numai pensia anticipată, cu penalizare de cuantum.

  Facem precizarea că această pensie anticipată cu penalizare de cuantum se va da cu maxim cinci ani înainte de împlinirea vârstei-standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare. Aceasta înseamnă vechime legală în muncă de 35 de ani sau l-au depășit cu până la opt ani.

  Legea nr. 127/2019 prevede, referitor la cuantumul pensiei anticipate, faptul că acesta se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (...) și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

  Diminuările se calculează în funcție de perioada de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare, procentul aplicându-se pentru fiecare lună de anticipare, informează dcbusiness.ro

  Astfel, până la un an, se aplică un procent de 50%, acesta scăzând cu 0,5% pentru fiecare an.

  La îndeplinirea condițiilor pentru pensionarea de limită de vârstă, pensia anticipată va fi transformată automat în pensie pentru limita de vârstă.

  De asemenea, se va recalcula pensia, adică se va scoate diminuarea de cuantum și se vor aduna eventualele perioade de stagiu de cotizare realizate în perioada de pensionare anticipată.

  Tematic

  Ultima oră: Vești bune pentru românii cu pensii mici
  Ministrul Muncii, anunț șoc: aproape un milion de pensii, în pericol
  Pensii și salarii: mesaj ferm al ministrului Muncii pentru români
  Tagurile:
  Pensii


  Știrile Zilei