01:45 21 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.72
  Anchetatorii români fac percheziții în casa lui Gheorghe Dinca

  Oficial: procurorul Popescu de la Caracal şi trei poliţişti, sub urmărire penală – motive

  © AFP 2019 / DANIEL MIHAILESCU
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  Fetele dispărute din Caracal - crimă odioasă (169)
  9310

  Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) i-a pus sub urmărire penală pe procurorul Cristian Ovidiu Popescu de la Parchetul Judecătoriei Caracal şi pe trei poliţişti care au ignorat plângerea părinţilor referitoare la dispariţia Alexandrei Măceşanu. Motivele urmăririi.

  BUCUREŞTI, 10 sept – Sputnik, Doina Crainic. Procurorul Cristian Ovidiu Popescu de la Parchetul Judecătoriei Caracal a fost pus sub urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal, infracţiune constând în faptul că, aflat in exercitarea atribuțiilor de serviciu și efectuând personal acte de cercetare penală, nu ar fi dispus pătrunderea organelor de poliție în domiciliul lui Dincă Gheorghe, în noaptea de 25/26.07.2019.

  Potrivit art. 27 alin. 1 și 2 lit. b din Constituția României, domiciliul și reședința sunt inviolabile, astfel că nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reședința unei persoane fără învoirea acesteia. Însă, potrivit alin.2 al aceluiași articol, de la prevederile alineatului 1 se poate deroga prin lege pentru înlăturarea unei primejdii privind viața, integritatea fizică sau bunurile unei persoane.

  Totodată, procurorul ar fi respins, în același timp, propunerea organelor de poliție de a pătrunde în domiciliul lui Dincă Gheorghe, dispunând efectuarea percheziției domiciliare începând cu ora 06,00 a zilei de 26.07.2019, deși obținuse mandat de percheziţie la orele 03:04 (forma îndeplinirii unui act în mod defectuos, modalitate în care a adus atingere drepturilor persoanelor vătămate).

  De asemenea, procurorii din cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de trei poliţişti - un comisar-șef de poliție şi doi agenţi-şefi de poliţie –, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal.

  Potrivit SIIJ, în seara zilei de 24.07.2019, persoana vătămată Măceşanu Ion a sesizat la postul de poliție, în jurul orelor 21:00, dispariţia fiicei sale Măceşanu Alexandra Mihaela. Agenţii-şefi principali de poliţie nu ar fi consemnat aspectele sesizate de persoana vătămată Măceşanu Ion, nu i-ar fi solicitat să formuleze o sesizare scrisă, nu ar fi audiat persoana vătămată şi nu ar fi întreprins nicio activitate poliţienească specifică dispariţiei unui minor.

  Deşi informat, în noaptea de 24/25.07.2019, cu dispariţia minorei Măceşanu Alexandra Mihaela, comisarul șef nu ar fi raportat şefului ierarhic acest fapt. În seara/noaptea de 24/25.07.2019, cei trei lucrători de poliție nu ar fi întreprins nicio activitate specifică dispariţiei unui minor, respectiv: nu ar fi consemnat sesizarea; nu ar fi dispus deplasarea unei echipe operative la faţa locului pentru evaluarea situaţiei de fapt şi stabilirea tipului de dispariţie; nu ar fi procedat la căutarea minorei şi nu ar fi făcut niciun fel de investigaţii în acest sens.

  Procedura de căutare şi investigare a dispariţiei minorei Măceşanu Alexandra Mihaela a început în data de 25.07.2019, orele 08:15, deşi persoana vătămată Măceşanu Ion a sesizat dispariția încă din seara zilei de 24.07.2019, orele 21:00.

  Practic, în intervalul 24.07.2019, ora 21:00 - 25.07.2019, ora 08:15, organele de poliţie, deşi sesizate, nu ar fi întreprins nicio activitate de investigare şi căutare a minorei Măceşanu Alexandra Mihaela.

  Тема:
  Fetele dispărute din Caracal - crimă odioasă (169)

  Tematic

  Caracal: mărturii cutremurătoare ale mamei Alexandrei – de ce refuză declararea decesului
  Cumpănaşu, dezvăluiri şocante - „procurorii par avocații lui Dincă decât acuzatorii”
  DIICOT: Soţia lui Gheorghe Dincă, cercetată pentru complicitate la omor
  Dramatic! Deținut, scrisoare-șoc către mama Luizei: ce e cu fata
  Incredibil! Iohannis atacă PSD în fața copiilor la deschiderea anului școlar!
  Cumpănaşu, după ieşirea din spital: noi dezvăluiri-şoc în cazul Caracal
  Tagurile:
  Alexandra Măceșanu, procuror, Caracal


  Știrile Zilei