18:44 14 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.59
 • RUB0.27
 • RON4.08
 • UAH0.72
  Ambuteiaj

  Noul Cod rutier: sancţiuni şi amenzi drastice de luna viitoare – când rămâneţi fără carnet

  © AFP 2019 / MEHDI FEDOUACH
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  48210

  Noile modificări aduse Codului rutier vor intra în vigoare pe 12 octombrie şi aduc amenzi şi sancţiuni drastice pentru aceste contravenţii. Modificările îi vizează atât pe şoferi, cât şi pe cei care conduc vehicule pentru care nu este nevoie de permis auto.

  BUCUREŞTI, 17 sept – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit noilor reglementări în Codul penal, care vor intra în vigoare pe 12 octombrie, va fi interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către șofer în timpul conducerii vehiculului aflat in mișcare.

  Potrivit Politiei rutiere, sancţiunea în cazul încălcării interdicţiei este de maximum 725 de lei şi 4 puncte de penalizare, iar cei prinși ar putea rămâne și fără permis de conducere.

  Modificările îi vizează şi pe cei care se deplasează cu vehicule care nu necesită permis auto, precum bicileta, trotineta, scuter-ul etc. În cazul acestora, amenzile sunt cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

  Aceste măsuri se aplică doar dacă conducătorul se află în mișcare, însă nu vor scăpa de amenzi nici șoferii care butonează telefonul la semafor.

  De asemenea, conducătorii auto care sunt prinşi vorbind la telefon în timp ce manevrează maşina pot rămâne fără carnet pentru o perioadă de o lună. Amenzile sunt uriaşe: între 1.305 şi 2.900 de lei. Aceasta înseamnă sancţiuni contravenţionale între 9 şi 20 de puncte.

  Tematic

  Examenul auto: se schimbă Codul Rutier. Noi reguli
  Motive mari de bucurie pentru şoferi. Modificare în Codul Rutier
  Noul Cod rutier introduce măsuri dure: șoferii vor fi sancționați cu amenzi usturătoare
  Românii din Italia: tot ce trebuie să ştiţi despre modificările din Codul rutier italian
  Cod rutier 2019, modificări privind radarele – cum vor fi afectaţi toţi şoferii
  Atenţie, şoferi: noua modificare în Codul rutier – sancţiuni uriaşe şi lipsirea de carnet
  Tagurile:
  Amenzi, Cod rutier


  Știrile Zilei