10:10 16 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.29
 • USD17.51
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.71
  Imagine simbol

  Programul ”Prima casă”: modificări importante

  © Sputnik / Miroslav Rotari
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  167 0 0

  Propunerea legislativă pentru modificarea OUG nr. 60/2009, inițiată de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a fost aprobată de către Comisia de buget a Camerei Deputaților

  BUCUREȘTI, 8 oct – Sputnik, Georgiana Arsene. Teodorovici a afirmat că programului ”Prima Casă” i se atribuie un caracter social.

  Raportul comisiei la acest proiect a fost adoptat cu 14 voturi ”pentru” și o abținere. El urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaților care este for decizional.

  Menționăm că actul normativ prevede introducerea pragului de venit pentru beneficiarii programului. Mai exact, la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soțul sau soția nu pot depăși valoarea de 4500 de lei, iar pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși 7000 de lei.

  Deputaţii din comisie au aprobat un amendament astfel încât la calculul acestor limite nu vor fi luate în considerare beneficiile de asistenţă socială primite de persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil, dacă acestea duc la depăşirea pragului de 4.500 de lei, informează economica.net

  O altă prevedere a proiectului este reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata programului pentru familiile cu un singur copil şi cu un punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii.

  Persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil vor beneficia de reducerea cu două puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat, fapt stabilit de către deputații din comisie.

  Toate beneficiile de asistenţă socială constituie venit şi vor fi luate în calcul la analiza acordării finanţărilor.

  Se menține avansul minim de 5 procente din prețul de achiziție, locuința fiind de maximum 70.000 de euro.

  Eugen Teodorovici a spus că acest proiect ar putea fi adoptat în plenul Camerei Deputaților.

  Tematic

  Știrea dimineții: Lista celor 15 bănci care dau finanțare "Prima Casă"
  Schimbări majore la Programul ”Prima Casă”
  Programul "Prima Casă": Ce se întâmplă în țară în timp ce guvernanții "luptă cu oligarhia”
  Tagurile:
  prima casă


  Știrile Zilei