18:01 07 August 2020
În direct
 • EUR19.68
 • USD16.62
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  371 0 0

  Motivul pentru care medicamentele cu preț mic dispar din farmacii este reprezentat de faptul că a crescut taxa clawback, plătită de producătorii de medicamente, iar până la finalul anului aceasta ar putea să cunoască un trend ascendent.

  BUCUREȘTI, 9 oct – Sputnik, Georgiana Arsene. În cel de-al doilea trimestru al acestui an, taxa clawback a crescut la 25,21%, de la 24,63% în primul trimestru al lui 2019.

  Casa Națională de Asigurări de Sănătate a încasat peste 1,56 de miliarde de lei în prima jumătate a acestui an numai din taxa clawback, înregistrându-se o creștere cu 29 de procente mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

  În contextul creşterii continue a acestei taxe, tot mai multe medicamente ieftine, făcute aici, nu se mai găsesc în farmacii, pentru că nu mai sunt rentabile pentru producători, ci se exportă, informează economica.net. 

  Clawback este o taxă pe cifra de afaceri, introdusă în urmă cu 10 ani și aplicată producătorilor de medicamente.

  Adrian Grecu, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, spune că, fără măsuri concrete din partea Guvernului, ceastă taxă ar putea ajunge la 29% la finele lui 2019.

  "Creşterea taxei clawback se datorează creşterii consumului de medicamente, în special medicamente inovative. Taxa clawback se poate defini drept o taxă ce acoperă deficitul bugetului de medicamente, adică diferenţa dintre bugetul de medicamente alocat şi consumul real. Această taxa se aplică atât producătorilor de medicamente generice, cât şi celor de medicamente inovative, deşi nu medicamentele generice au generat consumul suplimentar", a spus Adrian Grecu pentru sursa citată.

  Acesta a adăugat că esența medicamentelor generice și biosimilare este de a asigura un acces mai mare la tratament al pacienților realizând, totodată, optimizare bugetară, datorită prețurilor accesibile.

  Tematic

  Alarmant! Adolescenţii români se droghează și se sinucid cu medicamente din casă!
  Schema prin care medicii ne bagă pe gât medicamente scumpe
  Veşti rele pentru români: de la anul nu se mai fac medicamente ieftine!
  Agenţia Medicamentului, lămuriri clare: „Face confuzii grave între medicamente"
  Mii de medicamente, scoase de pe piaţa românească – criză nemaiîntâlnită
  Tagurile:
  farmacii, Medicamente


  Știrile Zilei