16:39 14 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.52
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.72
  Trafic în București

  Zile libere în noiembrie 2019: când vor fi și cine beneficiază de ele

  © Sputnik / Rodion Proca
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  22712

  Puțini români vor beneficia în acest an de zilele libere de la sfârșitul lunii noiembrie, fiindcă acestea pică, din păcate, în week-end.

  BUCUREȘTI, 14 oct – Sputnik, Georgiana Arsene. În acest an, zilele de 30 noiembrie – Sfântul Andrei – și 1 decembrie – Ziua Națională a României – care sunt declarate libere pică în week-end. Ele figurează, de altfel, în Codul Muncii ca fiind zile libere.

  Doar puțini români vor beneficia de ele. Vorbim despre românii care lucrează, în mod normal, în week-end și care ar fi fost de serviciu în zilele de 30 noiembrie, respectiv 1 decembrie 2019.

  Dacă angajatorii nu le vor acorda zile libere angajaților menționați mai sus, aceștia riscă amenzi între 5000 și 10.000 de lei, informează dcbusiness.ro

  Ursa citată menționează, încă, că, în privința celor din urmă, este posibil ca unii dintre ei să nu beneficieze de zilele libere.

  Vorbim despre salariații care lucrează în unități sanitare, unități de administrație publică, locuri în care activitatea nu poate fi întreruptă din pricina caracterului procesului de producție sau specificului activității.

  În cazul lor, angajatorii le vor asigura compensarea unui timp liber corespunzător sau dacă, din motive justificate, nu li se vor acorda zilele libere care să compenseze zilele lucrate, se va acorda un spor la salariu ce nu va putea fi mai mic de 1005 din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, potrivit Codului Muncii.

  Angajatorii care nu vor acorda compensațiile pentru munca prestată în zilele libere vor risca amendă între 5.000 și 10.000 de lei.

  Tematic

  O nouă minivacanță pentru bugetari: câte zile libere ar putea primi
  Motiv de bucurie: nouă minivacanţă prelungită – câte zile libere vor fi
  Drepturile românilor din Italia: zile libere pentru îngrijitoare – sfat important


  Știrile Zilei