19:36 15 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.58
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.73
  Pensionar

  Veste bună pentru pensionari: categoriile care beneficiază de creşteri spectaculoase

  © Sputnik / Miroslav Rotari
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  1286012

  Aceste categorii de pensionari pot depune cereri pentru acordarea unor indemnizaţii suplimentare pensiilor, al căror cuantum poate fi şi de 7.000 lei pe lună.

  BUCUREŞTI, 21 oct – Sputnik, Doina Crainic. Au fost publicate normele metodologice privind acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă persoanelor care au îndeplinit funcţiile de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean.

  Astfel, cei care au deţinut astfel de funcţii pot depune până în primăvară, până la data de 31 martie 2020, cererile pentru acordarea unor indemnizaţii suplimentare pensiilor, al căror cuantum poate fi şi de 7.000 lei pe lună, potrivit România TV.

  Până la data de 31 mai 2020, cererile cor fi centralizate şi trimise mai departe la Ministerul Finanţelor.

  Indemnizaţia lunară la care vor avea dreptul aceste categorii este calculată la nivelul a 0,4% din venitul lunar înmulţit cu numărul de luni de mandat, dar nu mai mult de 144 de luni (12 ani). Excepţie fac cei care au fost condamnaţi definitiv şi cei care au în derulare un mandat de primar, de viceprimar, de preşedinte sau de vicepreşedinte al consiliului judeţean.

  Calculul indemnizaţiei aferente unui mandat complet (de exemplu, de primar) este: 48 luni x (0,40% x I) = X lei/lună. „I” reprezintă indemnizaţia brută lunară în lei, aflată în plată pentru funcţia de primar.

  Tematic

  Marius Budăi, precizări capitale pe tema salariilor și pensiilor
  Românii, vizați: se schimbă Legea pensiilor. Principalele modificări prin OUG
  Important pentru cei din Diaspora: transferul de pensie şi Certificatul de viaţă
  Românii, vizați. Aceste pensii dispar. Ce se întâmplă
  Tagurile:
  Pensionari, pensia


  Știrile Zilei