12:05 08 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Imagine simbol

  Postul Crăciunului: șezători ca odinioară într-o localitate din România

  © Sputnik / Дарья Чернега
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  5220

  Astăzi începe Postul Nașterii Domnului care, în unele zone ale României, vine încărcat cu o serie de tradiții și obiceiuri, păstrate din moși strămoși.

  BUCUREȘTI, 15 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. În Banat, Postul Crăciunului coboară cu tradiții și obiceiuri care fac mai frumoase serile și nopțile tot mai lungi. Comunitatea satului își trăiește ancestralele rânduieli după propriul ceas.

  Maria Mândroane, muzeograful Muzeului Satului Bănățean din Timișoara, spune că, o dată cu începerea postului se aştern şi şezătorile, după ce gospodarii şi-au terminat toate muncile câmpului.

   Aceste întruniri se mai păstrează şi astăzi şi satele bănăţene, mai ales în cele din zona de munte, nelipsită fiind "baba satului", bătrâna care se pricepe şi la vindecări, şi la descântări, şi la prima scaldă a pruncului născut, informează antena3.ro.

  "Şezătorile erau familia mare. La noi, la Ciclova, fiecare casă îşi avea protectorul casei, un sfânt pe care-l prăznuia în această perioadă. În casa noastră, patroană era cuvioasa Paraschiva, iar ultimul praznic în sat era un fel de Chireluşa, în februarie. La astfel de praznice se întâlnea întreaga comunitate pentru a sărbători, nu pentru a lucra”, a explicat muzeograful.

  Mai mult, aceste șezători erau întâlniri de la casă la casă, pentru că fiecare își avea propriul praznic. Şezătorile solidificau legăturile dintre consăteni, rude, prieteni. A aduce oaspeţi în casă era un semn de belşug şi de mândrie, a mai spus Maria Mândroane.

  ”Baba satului” era bătrâna înțeleaptă de peste tot timpul anului. Ea nu poate lipsi de la șezătorile din Postul Crăciunului, fiind considerată înțeleaptă, cea care putea face descântece, știa totul, era stâlp în educația fetelor, a tinerelor neveste și mame, era chemată la prima baie a nou-născuților, iar tinerelor știa să le caute ursitul, mai ales în preajma marilor sărbători hibernale.

  Tematic

  Crăciun și Revelion 2019: unde preferă românii să petreacă Sărbătorile
  Despre polițiștii și medicii cu care ne mândrim: o istorie de Crăciun cu final fericit
  An școlar 2019-2020: vacanțele de Crăciun și Paște cele mai lungi, potrivit unui raport CE
  Tagurile:
  România, Postul Crăciunului


  Știrile Zilei