02:26 15 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.32
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.74
  Expoziția lui Adrian Ghenie la Muzeul Ermitaj

  În Muzeul Ermitaj a fost lansată expoziția unui pictor român

  © Facebook / Muzeul Ermitaj
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  Relațiile româno-ruse (208)
  18220

  La Muzeul Emitaj din Sankt Petersburg a fost lansată o expoziție de tablouri a pictorului român Adrian Ghenie.

  BUCUREȘTI, 21 nov – Sputnik. Pe 20 noiembrie, la sediul central al Muzeului Ermitaj a fost deschisă expoziția de tablouri ale românului Adrian Ghenie, unul din cei mai cunoscuți și de succes pictori tineri din Europa.

  Potrivit site-ului Ermitajului, expoziția constă din 12 lucrări, inclusiv cele pe care artistul le-a creat sub impresia reproducțiilor pânzelor din Emitaj, pe care le-a văzut în copilărie. Denumirea expoziției reprezintă un citat din poezia lui Nichita Stănescu.

  Adrian Ghenie s-a născut în 1977 la Baia Mare. În anul 2001 a absolvit Universitatea de Arte din Cluj-Napoca, și a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, Galeria Plan B, extinsă ulterior și în Berlin.

  Plan B a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneția din 2007, iar în 2008 a deschis un spațiu expozițional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate.

  Adrian Ghenie și-a împărțit până în 2013 viața între România și Germania, însă, în cele din urmă, a ales Berlinul, unde este considerat unul dintre reprezentantii noului val al artei vizuale românești.

  Tabloul său Regele a fost vândut la o licitație din iunie 2013, de la Londra, cu 212.238 de euro. Totodată tabloul Dr. Mengele 2, al pictorului Adrian Ghenie, a fost vândut pentru 140.747 de euro la Licitația de artă contemporană organizată în februarie, la Londra, de casa de licitații Sotheby's.

  În iulie 2014, tabloul „The Fake Rothko”, pictură realizată în ulei pe pânză - semnată și datată 2010, a fost cumpărat cu 1,77 milioane de euro (1,43 de milioane de lire sterline).

  Criticii de artă consideră cei doi piloni ai creației lui Ghenie este identitatea națională și fragmentele profund personale ale biografiei lui – viața în România socialistă, sărăcia și suferințele din copilărie.

  Тема:
  Relațiile româno-ruse (208)

  Tematic

  Inedit: O pictoriță din Moldova și-a propus să cucerească România
  Războiul român de independență văzut prin ochii unui pictor rus
  Expoziția de picturi ale unui preot român în Kemerovo, Rusia
  Tagurile:
  Sankt Petersburg, Ermitaj, muzeu


  Știrile Zilei