12:53 08 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Monica Anisie

  Admitere liceu 2020: schimbare prin ordin al ministrului Educației

  © Photo : Guvernul României
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  242210

  Proiectul de ordin care schimbă admiterea la liceu, prin eliminarea mediei 5 ca limită pentru înscrierea la liceu, a fost finalizat de ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie.

  BUCUREȘTI, 22 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Este vorba despre proiectul care modifică Ordinul nr. 4948/2019 privind organizarea și desfășurarea admiterii în liceu.

  Documentul prevede doar o condiție pentru elevii care vor să urmeze liceul, la prima repartizare computerizată după Evaluarea Națională din vară: să fi susținut examenele Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a.

  La finalul lunii august, ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz, a stabilit ca învățământul profesional să fie obligatoriu pentru elevii care ar fi obținut o medie de admitere sub 5, după Evaluarea Națională.

  La articolul 2, alineatul 10, Metodologia de admitere la liceu în vigoare acum, aprobată prin Ordinul nr. 4948/2019 semnat de Daniel Breaz prevede că ”la procesul de admitere în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021 participă numai elevii care au susținut evaluarea națională și a căror medie de admitere, calculată conform pct. I al anexei nr. 2 la prezentul ordin, este minimum 5.00 (cinci)”, notează edupedu.ro

  Proiectul de ordin realizat de actualul ministru al Educației și Cercetării, Monica Anisie, prevede modificarea articolului 2, alineatul 10.

  Astfel, la repartizarea computerizată din prima etapă de admitere participă numai elevii care au susținut Evaluarea Națională.

  Se elimină, astfel, obligativitatea notei cinci.

  De asemenea, se modifică alineatul 2 de la articolul 11.

  ”La înscrierea în unități de învățământ liceal a candidaților repartizați, cartea de identitate – dacă este cazul – și certificatul de naștere se depun în copie certificată în conformitate cu originalul de către angajatul unității de învățământ investit cu  astfel de competențe”.

  Prin modificarea alineatului 2, articolul 10, Anisie îngroapă învățământul, dând posibilitatea elevilor care nu au un bagaj minim de cunoștințe și competențe să ajungă la liceu. Continuarea este simplă : acei elevi nu vor reuși să promoveze examenul de bacalaureat.

  Scopul este doar păstrarea unor catedre ? Nu putem vorbi de discriminarea elevilor care nu reușesc să obțină nota minimă 5, ci de un ajutor dat acestora, care vor cunoaște o meserie și se vor putea integra pe piața muncii.

  Permiterea accesului lor la liceu echivalează cu garantarea eșecului în viață a acestor tineri.

  Tematic

  Calendar admitere liceu 2020: când încep înscrierile
  Admitere liceu 2020: ce se întâmplă cu elevii care pică Evaluarea Națională
  Calendar admitere în învățământul profesional și în școlile duale 2020
  Admitere liceu 2020: ministrul Educației se gândește la schimbări
  Tagurile:
  ministrul educației, Liceu, admitere


  Știrile Zilei