13:56 08 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Monica Anisie

  Anisie a făcut anunțul: câți bani vrea la rectificarea bugetară

  © Photo : Guvernul României
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  145 0 0

  Ministrul Educației și Cercetării a precizat că vrea aproape 1% din PIB pentru Educație la rectificarea bugetară. Premierul a anunțat că proiectul de buget va fi finalizat de Ministerul Finanțelor.

  BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a explicat că a făcut solicitarea pentru 1% din Produsul Intern Brut, adică 10 miliarde de lei.

  Demnitarul a spus că este nevoie de bani atât la cercetare, cât și la educație.

  "Am mai multe capitole şi pentru salarii şi pentru investiţii. Suntem pe final de an, finalizăm anumite obiective de investiţii şi trebuie să primim aceşti bani", a spus ministrul

  Demnitarul a mai precizat că s-au pornit niște investiții. Astfel, 1.080 de unităţi de învăţământ care au în curte toaletele, 857 au fost introduse în programul care să fie finanţat de la buget pentru a fi finalizate lucrările. În realitate, însă, a spus ministrul, nu au fost realizate decât 154.

  În ceea ce privește situația banilor, Anisie a declarat că a cerut Direcției Economice din MEC să îi prezinte o situație la zi cu toate investițiile.

  Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți este de părere că, la rectificarea bugetară, MEC a fost ”văduvit”.

  ”Dacă e adevărat, sper să nu fie, ce să înțeleg de la declarația domnului Cîțu… ce zicea la audierea de la Comisie că va aloca 6% ? Aștept decizia finală… și voi reacționa corespunzător”, a scris Cristache

  Reamintim că Anisie a declarat, în urmă cu mai bine de o săptămână, faptul că, pe construcția existentă, nu ar avea ce face cu 6 procente din PIB.

  Radu Szekely, fost consilier al ministrului Educației Naționale a comentat, pentru Sputnik, solicitarea ministrului Monica Anisie.

  Expertul educațional spune că presupune că rectificarea bugetară ar fi solicitată, în acest moment, pentru a acoperi cheltuielile curente și cele angajate deja de minister. În opinia sa, nu mai poate fi vorba despre investiții majore în ultima lună a anului.

  ”Știți că sunt mai multe județe unde s-a depășit deja bugetul alocat pe anul în curs, deci este nevoie de o suplimentare de supraviețuire, nu îmi dau seama dacă 1% din PIB este necesar. Important ar fi ca în planificarea bugetară pe anul viitor să se regăsească într-un mod realist toate cheltuielile curente și, pe lângă acestea, sume necesare investițiilor în infrastructură, mai ales în infrastructura digitală, care va fi necesară pentru implementarea catalogului electronic, de exemplu, sau a platformei virtuale de învățare, ambele fiind deja în lucru”, a precizat Radu Szekely.

  Tematic

  Anisie bagă spaima în profesori: încep controalele neanunțate în școli
  Anisie nu vrea 6% din PIB pentru Educație? ”Nu am ce să fac cu banii”
  E oficial! Monica Anisie a făcut anunțul, profesorii se vor bucura!
  Un sindicalist rupe tăcerea: ce a discutat cu Anisie despre reducerea orelor
  Rezolvă ceva vizitele neașteptate ale Monicăi Anisie în școli?
  Profesor, către Anisie: ”de ce și-a pierdut controlul nefericitul de profesor?”
  Bac 2020: Monica Anisie, anunț important pentru liceeni
  Anisie, mesaj pentru profesori: ce se întâmplă cu clasele supra-aglomerate
  Monica Anisie, anunțul zilei: fiecare unitate de învățământ este vizată!
  Tagurile:
  Buget, Educație, Monica Anisie


  Știrile Zilei