08:58 23 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.37
 • USD17.97
 • RUB0.25
 • RON4.34
 • UAH0.66
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  56221

  Gheorghe Mărmureanu, preşedintele onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a comentat cu privire la recenta activitate seismică în Europam şi la puternicul cutremur din Albania, care a avut magnitudinea 6,6.

  BUCUREŞTI, 26 nov – Sputnik, Doina Crainic. Mărmureanu a spus, într-o intervenţie la România TV, că se crede că Africa este responsabilă de marile cutremure care au loc în Italia, de o parte şi de alta a Mării Adriatice, în Albania şi în alte ţări din zonă, inclusiv Serbia, Macedonia.

  Însă expertul este de părere că activitatea seismică din Africa nu va afecta România.

  „Tot ce pot să confirm la această oră este că aceste acţiuni ale Africii nu vor afecta România, pentru că văd că sunt numai cutremure de suprafaţă. În Vrancea avem mai mult cutremure de adâncime. Aceste cutremure de suprafaţă nu pot afecta falia de mare adâncime a Vrancei, care la ultimul cutremur mare de anul trecut a fost la peste 150 km. Vom vedea  mai târziu ce se mai întâmplă”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.

  Potrivit lui Mărmureanu, Africa ar urma să se rupă în două, partea dreaptă a Africii, împreună cu Madagascarul, urmând să formeze un nou continent.

  „O parte din ea s-a rupt deja şi acţionează prin sistemul Adria, care înseamnă Marea Adriatică. Asta va fi o acţiune de lungă durată. Partea dreaptă se rupe şi o ia către India. Partea dreaptă a Africii, împreună cu Madagascarul vor forma un nou continent, care se va depasa către India”, a spus preşedintele onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului.

  Tematic

  Îngrijorător – seismele cresc nivelul mării mai rapid decât încălzirea globală
  Un nou cutremur în România - ce magnitudine a avut seismul
  Ultima oră: Vrancea s-a clătinat din temelie - ce magnitudine a avut seismul
  Seismolog român: Vom avea mai multe cutremure mari în Vrancea
  Tagurile:
  Avertisment, Africa, Seismolog

  Știrile Zilei