17:11 08 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Fermă, vite mari cornute, producerea lapteLUI

  Fermierii români, puși la pământ de stat. De ce pleacă în Ungaria

  © Sputnik / Александр Кондратюк
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  14201

  Crescătorii români de animale se află într-o situație dificilă, pentru că sunt nevoiți să își ducă animalele pentru abatorizare în țările vecine.

  BUCUREȘTI, 27 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Mulți fermieri apelează la Ungaria, pentru că nu au în România abatoare unde să își ducă animalele. De asemenea, nu au nici unități de procesare.

  Exportul de animale vii s-ar putea închide cât de curând la presiunile pe care le fac organizațiile pentru protecția animalelor, dar și Comisia Europeană. În acest moment, exportul este poate unica sursă de câștig a crescătorilor de animale.

  În opinia europarlamentarului român Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, este nevoie urgent de construirea unor abatoare unde crescătorii români să ducă animalele.

  Abatoarele nu sunt, însă, suficiente, fiind necesare fabrici pentru procesarea și crearea unui lanț scurt de aprovizionare.

  Pentru toate acestea, crescătorii români de animale trebuie sprijiniți financiar, informează agroinfo.ro

  Aceasta este unica soluție pentru a se renunța la exportul de animale vii, iar fermierii vor avea ocazia să facă un export mai profitabil, de carne și produse procesate.

  Din pricina faptului că nu sunt fabrici în România și nici unități de procesare, se importă până și făină pentru mămăligă din Ungaria, tăieței și mezeluri din Polonia, dar și din alte țări.

  De asemenea, vicepreședintele Comisiei AGRI din Parlamentul European a transmis un mesaj clar fermierilor marilor din România, care au resurse financiare și nu sunt în situația fermierilor mici și medii. Astfel, fermierii mari trebuie să își dezvolte procesarea pentru că mare parte a subvențiilor, în condițiile unei eventuale plafonări, vor merge către procesare.

  Tematic

  Veşti proaste de la meteorologi pentru fermieri – fenomen extrem în România
  Așa spune Guvernul: Subvenții de până la 7.000 de euro/ha pentru fermieri
  Dezastru pentru fermieri: 50 milioane de păsări și 300.000 de porci, în pericol
  Fermieri români, afaceri de zeci de mii de euro cu o singură cultură
  "Opriți depopularea satelor românești!". Dar nu mai sunt bani pentru tinerii fermieri
  Tagurile:
  Ungaria, Stat, Pământ, fermieri români


  Știrile Zilei