17:03 20 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.63
 • RUB0.22
 • RON4.04
 • UAH0.59
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  463 0 0

  Potrivit legislației în vigoare, zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie, adică Sfântul Andrei și Ziua Națională a României sunt zile libere pentru toți românii, indiferent că lucrează la stat sau la privat.

  BUCUREȘTI, 27 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Anul acesta, însă, cele două zile libere pică la final de săptămână. În week-end, când, oricum, românii, în majoritate, ar fi stat acasă.

  În acest caz, de zile libere vor beneficia numai cei care ar trebui să lucreze în mod normal la acest final de săptămână.

  Angajatorii care nu acordă zile libere riscă amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei, informează dcbusiness.ro

  Sunt, însă, și excepții. Vorbim despre acele situații în care activitatea nu poate fi întreruptă, caz în care angajații nu vor putea fi liberi. Locurile de muncă în care lucrătorii nu pot avea liber sunt: unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică, locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din pricina caracterului procesului de producție sau specificului activității.

  Facem precizarea că, pentru românii aflați într-una din situațiile deja menționate se vor acorda compensații în zile libere. În cazul în care acest lucru nu se poate, va fi acordat un spor salarial care nu poate fi mai mic de 100% din salariu de bază pentru munca prestată în programul normal de lucru.

  Angajatorii care nu acordă aceste compensații riscă amenzi de la 5000 la 10.000 de lei.

  Potrivit legii, în acest an vor mai fi zile libere de Crăciun, adică pe 25 și 26 decembrie 2020.

  Tematic

  O nouă minivacanță pentru bugetari: câte zile libere ar putea primi
  Drepturile românilor din Italia: zile libere pentru îngrijitoare – sfat important
  Motiv de bucurie: nouă minivacanţă prelungită – câte zile libere vor fi
  Tagurile:
  Zile de odihnă, 1 decembrie

  Știrile Zilei