17:10 08 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  ger

  Avertizarea meteorologilor: vortexul polar va aduce fenomene extreme

  © Sputnik / Алексей Мальгавко
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  43310

  Meteorologii anunţă cum va fi iarna 2019-2020, spunând că țara noastră va fi lovită de vortexul polar, care va aduce ger și viscol. Data când se pot instala fenomene extreme.

  BUCUREŞTI, 27 nov – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit meteorologilor, fenomenele extreme s-ar putea instala la noi în țară de la sfârșitul lunii decembrie, când temperaturile vor scădea sub pragul de îngheț, informează România TV.

  Meteorologii de la Accuweather au anunțat că iarna 2019-2020 va fi cea mai grea din ultimii ani, căci un vortex polar se va abate asupra Europei, urmând să ajungă și în România în perioada următoare. Specialiştii prevăd că iarna va fi decalată cu ninsori în ianuarie și februarie, probabil și în martie și aprilie.

  „Apar și semnale pe care sistemele le prind mai greu, cum ar fi încălzirea de la Polul Nord, care ar putea să se propage și să perturbe vortexul polar, un fenomen natural prin care aerul rece este ținut deasupra Polului Nord. Dacă se va propagă și la altitudini mai mici, atunci iarna ar putea fi severă, dar e greu de spus unde s-ar putea întâmpla această scurgere de aer polar”, a declarat climatologul Roxana Bojariu.

  De asemenea, Florinela Georgescu, director executiv al ANM, a spus că, din cauza temperaturilor crescute din octombrie, se anunță venirea vortexului polar înspre regiunile sudice.

  „Masele de aer cald pot uneori avansa foarte mult spre poli de unde pot sa impinga aerul foarte rece mult inspre regiunile sudice. Aceste oscillatii aduc acel vortex polar de care vorbim cu totii in fiecare iarna. Vorbim despre aerul foarte rece care este favorizat sa avanseze mult inspre regiunile sudice ale continentelor”, a explicat Florinela Georgescu.

  Tematic

  Anunţul meteorologilor: vine iarna grea în decembrie? vremea pe următoarele 4 saptămâni
  Vremea la Londra: zăpada va cădea mai devreme decât se așteptase –ziua când vine ninsoarea
  Avertizare meteo: val de aer siberian, răcire neobişnuită, ninsori – vremea în weekend
  Tagurile:
  vortexul polar, fenomen meteorologic, avertizare meteo


  Știrile Zilei