21:34 25 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.77
 • RUB0.22
 • RON4.01
 • UAH0.59
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  103 0 0

  Ministerul Apărării Naționale anunță că, duminică, începând cu ora 11.00, în Piața Arcul de Triumf București, la parada dedicată Zilei Naționale a României, vor participa 500 de militari din 21 de țări aliate sau partenere.

  BUCUREȘTI, 28 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Pe 1 decembrie, aproximativ 4000 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații și Administrația Națională a Penitenciarelor, precum și 200 de mijloace tehnice vor participa la Parada Militară Națională organizată cu prilejul Zilei Naționale a României.

  Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale informează că la paradă vor participa 500 militari din 21 de ţări aliate sau partenere şi, în funcţie de condiţiile meteorologice, vor evolua şi peste 50 de aeronave.

  Aceste detașamente de militari străini vor fi din Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croația, Franța, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina și SUA.

  Imediat după încheierea defilării militarilor şi a tehnicii, publicul va putea vizita, până la ora 14,00, expoziţiile care vor fi amplasate în zona Pieţei Presei Libere şi în zona Monumentului Infanterie de pe Bulevardul Kiseleff, informează agerpres.ro

  Începând cu ora 9.00, va avea loc, în București, o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I.

  De asemenea, în garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 13,00, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, va avea loc ceremonia militară la care vor lua parte aproximativ 1.400 de militari şi specialişti din cadrul MApN, MAI, SRI şi ANP, cu aproximativ 110 mijloace tehnice şi circa 15 aeronave, mai precizează reprezentanții MApN.

  Începând cu ora 10,00, la Monumentul "Marii Uniri" va fi organizată o ceremonie militară de depunere de coroane şi jerbe de flori, iar între orele 11,00 şi 12,30, publicul va avea ocazia să vizioneze tehnica participantă la defilare, care va fi staţionată pe Bulevardul 1 Decembrie 1918.

  Reprezentanţi ai Armatei României vor participa, cu acest prilej, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori, întâlniri cu militari veterani şi veterani de război, defilări şi expoziţii de tehnică militară de luptă şi armament în garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare.

  Cu ocazia Zilei Naţionale, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

  Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii din Afganistan, Balcanii de Vest, Mali şi Irak, precum şi cei aflaţi în misiune în Polonia, desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.

  Militarii români precizează că folosirea dronelor - Remotely Piloted Aircraft Systems – RPAS - în spaţiul aerian unde se desfăşoară manifestările dedicate Zilei Naţionale este interzisă, conform prevederilor articolului 12 din Hotărârea de Guvern nr. 912/2010.

  De asemenea, au recomandat populației să vină la Paradă fără bagaje voluminoase.

  Tematic

  Pleci în vacanţă de 1 Decembrie? – vezi cum vor circula trenurile
  F-16 nu s-a desprins de la sol de 1 Decembrie. "628 de milioane de euro degeaba"
  Zile libere: cine stă acasă pe 30 noiembrie și 1 decembrie 2019
  A intrat în vigoare şi vizează toţi profesorii – schimbările produse de la 1 decembrie
  Zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie, lucrătoare pentru acești români
  Prognoza meteo: Ce ne rezervă vremea în minivacanţa de Sf. Andrei şi 1 Decembrie
  Tagurile:
  București, paradă, 1 decembrie

  Știrile Zilei