05:09 12 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  13110

  Universitatea Politehnică din Bucureşti a iniţiat un proiect împreună cu o companie israeliană, proiect care presupune testarea unui sistem care poate prezice cutremurele cu cel puţin patru ore înainte ca acestea să se întâmple.

  BUCUREŞTI, 2 dec – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit lui Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnice din Bucureşti, instituţia de învăţământ superior a început un parteneriat cu o companie israeliană, Ionoterra, şi se testează un sistem care poate prezice cutremurele cu cel puţin patru ore înainte ca acestea să se întâmple.

  „Proiectul presupune un parteneriat între compania Ionoterra şi Universitatea Politehnica din Bucureşti şi presupune studiul ionosferei pe un algoritm de calcul astfel încât să putem depista cutremurele cu minimum patru ore. Deşi colegii noştri vorbesc de mai mult de patru ore - de opt ore, de 12 ore - eu spun patru ore pentru că, după calculele noastre, varianta cea mai bună sau cu predicţia cea mai mare este de patru ore în acest moment”, a declarat Mihnea Costoiu, citat de Agerpres. 

  Acesta a adăugat că proiectul este în stadiul de validare şi de testare şi că au fost deja făcute testări în Turcia şi Grecia. Rectorul universităţii a spus că anul viitor urmează să fie instalate sisteme de supraveghere pe aproximativ 2000 de km în România cu epicentru în zona Vrancea.

  „Pentru anul 2020, tocmai pentru a fi credibili şi a nu veni cu date estimative, vom avea sistemul de supraveghere, de verificare-testare pentru România pentru circa 2000 de km cu zona Vrancea ca epicentru. Zona Vrancea ca zonă care va fi urmărită în mod clar. Se vor instala toate echipamentele şi după jumătatea anului 2020 vom furniza date autorităţilor române. Nu vor fi date furnizate publicului pentru că noi nu suntem pregătiţi, sunt date tehnice, sunt date ştiinţifice”, a subliniat Mihnea Costoiu.

  Tematic

  Cutremur în România de alegeri prezidențiale 2019
  Cutremur puternic în Albania: Sute de oameni au avut de suferit - VIDEO
  Cutremur puternic în sudul Franței - video
  Ce spune savantul rus despre "Marele Cutremur" care a provocat panică în România
  România ajută Albania lovită de cutremur
  Tagurile:
  Preziceri, Sistem, cutremur


  Știrile Zilei