06:44 09 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.33
 • USD17.43
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.73
  Bebeluș

  Stimulentul pentru părintele ce intră în concediu pentru copil, la Curtea Constituțională

  CC0 / Pixabay / fancycrave1
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  43 0 0

  Situație dificilă sesizată de Avocatul Poporului la Curtea Constituțională, după ce, potrivit legii, stimulentul de inserție pentru părintele care intră în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav a încetat.

  BUCUREȘTI, 3 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. Instituția condusă de Renate Weber susține că, prin dispozițiile legii, ”deși părintele beneficiar poate are nevoie doar de câteva zile de concediu pentru îngrijirea copilului bolnav, în această perioadă nerealizând venituri supuse impozitului, el va fi sancționat pentru toată perioada cât mai are de primit stimulentul de inserție”.

  Potrivit instituției, anumite dispoziții din OUG nr. 111/2010 afectează părinții care au în îngrijire un copil bolnav sau cu handicap.

  Motiv pentru care, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate referitoare la dispozițiile art. 17 alin. (1) lit. b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor și consideră că acestea sunt constituționale în măsura în care încetarea plății stimulentului de inserție are loc doar în perioada în care beneficiarul nu mai realizează venituri supuse impozitului, ulterior putând fi reluată plata acestui stimulent.

  Mai mult, potrivit sursei citate, faptul că părintele va fi sancționat pe toată perioada în care primește stimulentul de inserție este o măsură excesivă, nejustificată și disproporționată.

  Articolul 17, alin. (1), lit. b) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 111/2010 prevede că dreptul la stimulentul de inserție prevăzut la art. 7 încetează cu ziua următoare celei în care copilul a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, cu excepția situației prevăzute la art. 7, alin. (2), beneficiarul nu mai realizează venituri supuse impozitului și nici nu se află în concediul pentru creșterea copilului sau a avut loc decesul copilului.

  Tagurile:
  Copil, îngrijire, Concediu


  Știrile Zilei