10:24 23 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.57
 • USD17.66
 • RUB0.28
 • RON4.10
 • UAH0.72
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  213 0 0

  Peste numai câteva ore, ghetuțele copiilor vor fi pline cu dulciuri și jucării. Știți, însă, cine a fost Moș Nicolae și care sunt legendele despre el?

  BUCUREȘTI, 6 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. An de an, în seara zilei de 5 decembrie, copiii știu că au ceva foarte important de făcut. Micuții trebuie să își lustruiască ghetuțele, în care, peste noapte, Moș Nicolae le va pune daruri.

  Conform tradiției, copiii cuminți primesc dulciuri, iar cei neascultători, o nuielușă.

  Ca și în cazul lui Moș Crăciun, și pentru Moș Nicolae există o serie de cântece, interpretate, bineînțeles, de copii

  Cine este, însă, Moș Nicolae? Așa după scria și Sputnik, Moș Nicolae este Sfântul Nicolae, despre a cărui viață puteți citit aici

  Există obiceiul să se pună în casă, într-un vas cu apă, crenguțe de pomi fructiferi, care să înflorească de Anul Nou.

  Astfel, crenguța pomului care a înflorit anunță o recoltă bună de fructe a acelui pom în noul an, iar în anumite zone rurale mai există, încă, obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii să meargă în cete pentru a-și alege gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.

  Legenda lui Moș Nicolae în lume

  Aceasta s-a răspândit pretutindeni și are diverse caracteristici, în funcție de țară. Spre exemplu, în Germania, imaginea lui Moș Nicolae este a unui bătrân care poartă un sac în spate și o nuielușă în mână.

  Dacă nu au fost cuminți, copiii primesc nuieluşe, cartofi sau cărbuni. În unele regiuni din Germania, copiii se costumează în Moş Nicolae şi colindă la casele vecine, pentru a primi dulciuri, notează agerpres.ro

  În Franța, copiii lasă un pahar cu vin pentru Moș Nicolae, iar pentru măgărușul lui, morcovi și zahăr. În această noapte ei primesc ciocolată, turtă dulce, fructe și trimit scrisori rudelor ca să le ureze sărbători fericite.

  De asemenea, în regiunile din estul Franţei, copiii ştiu că Moş Nicolae vine călare pe un măgăruş, alături de Pere Fouettard - Moş Nuieluşă, înveşmântat în negru. Moş Nicolae lasă daruri copiilor buni, iar Pere Fouettard este cel care-i ceartă pe copiii care n-au fost cuminţi, dându-le o nuieluşă.

  În Olanda, moşul ajunge pe mare, venind din Spania. Micuții care nu au fost cuminți se tem de însoțitorul Moșului, Zwarte Piet – Petru cel Negru. El este cel care îl ajută pe Moș să împartă darurile.

  Copiii din Belgia şi Luxemburg îşi aşează ghetele în faţa uşii, pregătesc un pahar de vin pentru moş, morcovi şi zahăr pentru calul lui. Odată cu Moş Nicolae, la fel ca şi în alte ţări europene, copiii îl aşteaptă şi pe însoţitorul său, Hoseker.

  Micuții din Austria îl iubesc mult pe moș Nicolae. Ei îl știu ca pe un bătrân înveşmântat asemenea unui episcop, cu o carte mare în care îngerii au scris toate faptele celor mici şi călătorind alături de Krampus, care ţine în mână o nuia destinată micuţilor care nu au fost cuminţi.  Știrile Zilei