22:26 20 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD17.50
 • RUB0.29
 • RON4.07
 • UAH0.72
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  389 0 0

  Reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului informează că a fost dezvoltat Sistemul Early Warning care poate avertizarea producerea unui cutremur cu 20-25 de secunde înainte ca una seismică S să ajungă la București.

  BUCUREȘTI, 9 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. În cursul săptămânii trecute, administratorii paginii ”Seismic Center – Predicție și alertă de cutremur” avertizau că în cursul acestei luni, în România, se va produce un cutremur de 5 grade pe scara Richter.

  ”În intervalul 7 decembrie - 14 decembrie este posibil să se producă un mic seism de 5 grade dar care nu reprezintă nici un pericol, încadrându-se în activitatea normală a zonei seismice. Activitatea seismică ar putea fi distribuită în următorul mod: în jur de 6/7/8 decembrie să fie o activitate precursoare în jur de 3.8 grade undeva până în 100 km adâncime iar pe 12/13/14 decembrie să apară un mic cutremur în jur de 5.2 grade la 150 km adâncime în Gura Teghii - Comandău / Spulber, conform specialiștilor respectivi. Aspectele celor relatate acolo, inclusiv ora producerii, se vor discuta pe grupul privat”, informează reprezentanții Seismic Centre

  Contactați de Sputnik în legătură cu această informație apărută în spațiul public, reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului au precizat că apreciază și respect preocupările oricărei entități publice sau private de cunoaștere și caracterizare a unor fenomene naturale.

  ”Recomandăm celor care fac astfel de afirmații să manifeste o atitudine responsabilă în ceea ce privește elaborarea și difuzarea în spațiul public a unor rezultate bazate pe experimente nevalidate și/sau măsurători și date parțiale sau nerelevante care pot genera panică în rândul populației”, au transmis reprezentanții INCDFP.

  Prin activitatea sistemică pe care o desfășoară în domeniul fizicii pământului și seismologiei, INCDFP are responsabilitatea monitorizării teritoriului României prin Rețeaua Seismică Națională prin cele 150 puncte de măsurare. De asemenea, INCDFP elaborează studii și cercetări în domeniul activității seismice la nivel național, european și internațional și contribuie împreună cu instituțiile guvernamentale responsabile la creșterea culturii securității seismice a tuturor categoriilor de instituții și publicului larg.

  În acest context, INCDFP a dezvoltat Sistemul Early Warning care poate avertiza producerea unui cutremur cu 20-25 de secunde înainte ca unda seismică S să ajungă la București.

  ”Comunicarea permanentă a evenimentelor seismice prin intermediul site-ului www.infp.ro este făcută cu responsabilitate și se bazează pe înregistrări standardizate și certificate la nivel național, european și internațional. Recomandăm tuturor celor interesați să se informeze din surse autorizate, responsabile, credibile și certificate”, subliniază sursa citată.

  Cutremurele nu pot fi anunțate cu exactitate

  Literatura de specialitate și cercetările efectuate de instituții abilitate de cercetare seismică avansate din întreaga lume susțin teoria conform căreia cutremurele nu pot fi anunțate cu exactitate mai devreme de producerea lor.

  Potrivit statisticilor, în România, cutremurele cu magnitudinea cuprinsă între 3,5 si 4,5 Ml se produc cu o frecvență de cel puțin o dată pe lună și acestea nu prezintă un pericol pentru populație, iar cele mai mari de 5 Ml au loc, aproximativ, o dată la 2-3 ani, ceea ce intra într-o zonă de normalitate pentru regiunea Vrancea.

  ”În ceea ce privește poziția noastră față de activitatea Asociației Seismologilor Amatori din România “Seismic Center A.S.A.R”, nu suntem în măsură să formulăm un punct de vedere neavând informații privind activitatea ASAR în domeniul seismic. Ceea ce am observat, este faptul că Asociația citează frecvent informațiile/notificările publicate de INCDFP”, au transmis reprezentanții instituției.

  Ceștia au recomandat tuturor reprezentanților media să își asume responsabilitatea în ceea ce privește difuzarea unor informații referitoare la producerea unor dezastre naturale, pentru a nu crea confuzie și panică în rândul populației.

  Tematic

  Ce spune savantul rus despre "Marele Cutremur" care a provocat panică în România
  Acum, cutremur în România!
  Un nou cutremur în România - ce magnitudine a avut seismul
  România ajută Albania lovită de cutremur
  Marele Cutremur, avertisment cumplit: ”A început numărătoarea inversă”. Reacție INFP
  Cutremur de ultimă oră în România
  Cutremur puternic în Albania: Sute de oameni au avut de suferit - VIDEO
  România, umilită într-o  celebră emisiune americană – Iohannis, vizat!
  Tagurile:
  România, Cutremur


  Știrile Zilei