23:40 22 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.55
 • USD17.61
 • RUB0.29
 • RON4.09
 • UAH0.73
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  15802

  Acțiune de amploare a Poliției Române și a Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor – ANSVSA – prin care toți cei care vor fi prinși cu porcul în portbagaj riscă să rămână fără el. Ce se întâmplă.

  BUCUREȘTI, 11 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. Este vorba despre faptul că Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor va elabora o nouă strategie de combatere și control a pestei porcine africane. Această strategie va trebui să fie asumată nu numai de toate instituțiile implicate, ci și de fermieri și de industrie.

  Agenții de circulație vor începe, din această dimineață, controale intense în trafic. Șoferii care vor fi prinși că transportă ilegal porci în portbagaj vor fi amendați. Animalele, indiferent că sunt vii sau moarte, vor fi confiscate și incinerate.

  Robert Chioveanu, președintele ANSVSA, a explicat în ce constă acțiunea.

  "Controalele în trafic încep de miercuri, împreună cu Poliţia Română. Cei care sunt prinşi cu porcul în portbagaj vor fi sancţionaţi, iar porcul va fi confiscat şi va merge către o unitate de incinerare, atunci când sunt elemente legate de lipsa unor documente sau acte pentru transport", a avertizat acesta, potrivit agerpres.ro. 

  Potrivit celor mai recente date ale ANSVSA, pesta porcină africană –PPA - evoluează în prezent în România în 254 de localităţi din 28 de judeţe, cu un număr de 709 focare - dintre care 11 focare în exploataţii comerciale şi patru focare în exploataţii de tip A, în alte şapte judeţe fiind diagnosticate doar cazuri la mistreţi.

  De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, şi până în prezent, au fost eliminaţi 540.591 de porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate 2.379 de cazuri la mistreţi.

  Peste 13.000 de proprietari au fost despăgubiți până la data de 10 decembrie 2019, iar valoarea totală a plăților este de peste 330,65 de milioane de lei.

  Tematic

  Proprietarii de porci, în alertă – a revenit pesta porcină: zonele afectate
  Pesta porcină dă idei hoţilor - au apărut falşii veterinari care fură animalele
  Alt necaz. A apărut "pesta porcină la legume", se numește Tuta absoluta
  Iohannis iese la atac: „Guvernarea PSD a uitat să se lupte cu pesta porcină africană"
  Pesta face să înflorească afacerile „la negru" - carne ieftină de pe net
  Pesta porcină africană: Cazuri înregistrate în zece state ale UE
  Tagurile:
  porci, Pesta porcină, Poliția


  Știrile Zilei