09:43 23 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.37
 • USD17.97
 • RUB0.25
 • RON4.34
 • UAH0.66
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  121520

  Jurnalistul a avut parte și de un episod complicat în ultima parte a perioadei comuniste, fiind arestat într-un caz ciudat, o ”disidență” în care au fost implicați și alți jurnaliști.

  BUCUREȘTI, 26 dec - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Un anunț al jurnalistului Daniel Uncu a cutremurat presa română: ”A murit ziaristul Mihai Creangă - în zi Sfântă, de Crăciun, a urcat la cele veșnice. Dumnezeu să îl odihnească!”, a scris Daniel Uncu pe pagina de Facebook.

  Personalitate complexă, condeier de primă mărime, a fost poate cel mai talentat scriitor din echipa ”de aur” a cotidianului ”România liberă”, principala publicație de opoziție de după Revoluție, al cărei redactor șef a fost.

  Înainte de 1989, Mihai Creangă a condus revista ”România pitorească”, principala publicație destinată turismului – el împărtășind cu colegul său Petre Mihai Băcanu pasiunea pentru munte.

  Jurnalistul a avut parte și de un episod complicat în ultima parte a perioadei comuniste, fiind arestat într-un caz ciudat, o ”disidență” în care au fost implicați și alți jurnaliști.

  ”Mihai Creangă este cel care alături de tatăl meu, ziaristul Anton Uncu, de ziaristul Petre Mihai Bacanu, de Ștefan Niculescu Maier și de tipograful Alexandru Chivoiu a făcut parte dintr-un grup de disidenți grupul "Acțiunea R" (Acțiunea România) care prin puterea condeiului și a unui ziar clandestin s-a opus dictaturii comuniste și ceaușiste”, scrie Daniel Uncu. ”Au fost toți arestați și condamnați la închisoare, decembrie 1989 fiind momentul eliberării acestora”.

  În acest moment, dintre toți, doar Ștefan Niculescu Maier și Petre Mihai Bacanu mai sunt în viață!”, scrie Daniel Uncu.

  Moartea lui Mihai Creangă, născut în 1942, lasă în doliu presa română – dar și amintirea unuia dintre cei mai talentați jurnaliști.

  Tagurile:
  Doliu, ziariști, Legendă

  Știrile Zilei