16:22 06 August 2020
În direct
 • EUR19.69
 • USD16.64
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  460 0 0

  În curând, în legislație, va apărea interdicția cumulării pensiei cu salariul bugetar, însă va avea unele excepții, după cum a decis Guvernul, printr-un proiect legislativ pe care și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului.

  BUCUREȘTI, 27 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. Românii care vor cumula cele două tipuri de venituri vor fi obligați să renunțe la unul dintre ele, la scurt timp după ce legea va intra în vigoare.

  Центральный рынок
  © Sputnik / Miroslav Rotari

  Proiectul cu modificări legislative pe care și-a asumat Guvernul luni răspundere în fața Parlamentului prevede că ”beneficiarii dreptului la pensie pentru limita de vârstă aparținând sistemului public de pensii, cât și beneficiarii pensiilor de serviciu/pensiilor militare de stat/indemnizațiilor pentru limită de vârstă, anticipată/anticipată parțială, reglementate prin acte normative cu caracter special, care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activități pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale și societăților comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, nu pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate”, informează dcbusiness.ro

  Cu alte cuvinte, cumulul va fi interzis atât între pensiile din sistemul public de stat și veniturile bugetare, cât și între acestea din urmă și pensiile din legi special, cum sunt cele ale magistraților, militarilor și altele. De asemenea, sunt vizate și pensiile pentru limită de vârstă, dar și cele anticipate.

  De la această interdicție sunt și câteva excepții. Vorbim, în primul rând, de personalul din învățământul preuniversitar, sănătate și cultură pensionat pentru limită de vârstă în baza principiului contributivității care poate fi menținut pe post la decizia ordonatorului principal de credite, numai dacă postul nu poate fi ocupat de o persoană care nu a dobândit calitatea de pensionar și numai dacă neocuparea postului afectează buna funcționare a instituției; în aceleași condiții, personalul Academiei Române și asistenții personali ai persoanelor cu handicap.

  De asemenea, personalul din societățile/companiile naționale și societățile comerciale la care capitalul social e deținut integral/majoritar de stat și cărora li se stabilește bugetul de către Guvern, în aceleași condiții ca cei de mai sus sunt excepții de la regulă.

  Personalul angajat cu contract de muncă pe post de pilot din cadrul Școlii Superioare de Aviație poate cumula pensia cu salariul.

  În cazul mandatelor pentru care Constituția stabilește expres durata sau pentru mandatele alese în autorități publice prevăzute de Constituție, cum sunt, spre exemplu, primarii.

  Reamintim că, la începutul lunii, ministrul muncii anunța intenția de a reintroduce această interdicție în lege și de a-i forța pe cei care cumulează cele două tipuri de venituri să renunțe la una dintre ele.

  Tagurile:
  acumulator, salariu, Pensie


  Știrile Zilei