09:43 23 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.37
 • USD17.97
 • RUB0.25
 • RON4.34
 • UAH0.66
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  2117421

  Considerat de mulți specialiști cel mai bun chitarist român, a fost un muzician complex, care a definit revoluția muzicală a anilor 70.

  BUCUREȘTI, 19 ian - Sputnik, Dragoș Dumitriu. O veste cumplită completează acest ciudat început de an marcat de decese ale unor personalități: a trecut în eternitate marele chitarist Dan Andrei Aldea, cantautor și lider al celebrei formaţii ”Sfinx”.

  Dan Andrei Aldea avea 69 de ani și a decedat în urma unui stop cardiac.

  Considerat de mulți specialiști cel mai bun chitarist român, Aldea s-a născut pe 9 martie 1950 în București. A fost un muzician complex, cu o pregătire temeinică – absolvent al conservatorului, secția vioară.

  A fost liderul formației Sfinx, fondată de ”Cornel „Bibi” Ionescu, trupă de rock progresiv a anilor 70', alături de care a realizat adevărate capodopere ale genului.

  S-a stabilit din 1981 în Occident (Belgia și Germania), întrând într-un relativ anonimat, preferând să colaboreze cu studiouri de înregistrări și să își deschidă propriul studio – extrem de apreciat, de altfel. A revenit în România după 1990.

  În urma sa rămâne poemul rock „Zalmoxe”, dar și multe piese de referință pentru revoluția muzicală a anilor 70: ”Șir de cocori”, ”Om bun”, ”Cântecul bufonului” etc.

   A colaborat cu Dida Drăgan, Anda Călugăreanu, Mircea Vintilă, Vali Sterian, Marius Popp, Nicu Alifantis etc. A compus muzică de scenă și de film, muzica spectacolelor Suferințele tânărului Werther (Goethe), Elisabeta I, A douăsprezecea noapte (Shakespeare).

  Nicu Alifantis, care a transmis veste morții marelui muzician, a scris un mesaj simplu – dar poate cel mai potrivit:

  ”Ne-a părăsit marele muzician Dan Andrei Aldea! Drum lin către stele, Om Bun!”

  Tematic

  Germania: Un elicopter militar s-a prăbușit. O persoană a decedat
  Adevarata cauză a morții minorei care a decedat imediat după înmorântarea mamei sale
  Ciocnirea unui tren de pasageri și un camion în Japonia - 35 de persoane rănite, una a decedat
  O mare pierdere pentru Republica Moldova: A decedat Ștefan Petrache
  Moldova: Soția va primi pensia soțului decedat - noua reformă în pensii
  Tagurile:
  Muzică, cultură, Legendă

  Știrile Zilei