14:07 23 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.68
 • USD17.99
 • RUB0.24
 • RON4.40
 • UAH0.64
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  13611

  Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) precizează cât la sută din reziduurile de pesticide identificate în fructele şi legumele provenite din import depăşesc limitele maxime permise.

  BUCUREŞTI, 20 feb – Sputnik, Doina Crainic. ANSVSA informează, într-un comunicat, că datele au fost prezentate la şedinţa Consiliului Ştiinţific din cadrul ANSVSA, organizată în vederea obţinerii unor opinii ştiinţifice cu privire la subiecte de interes pentru activitatea serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de stat, pe baza cărora să se poată stabili strategia pe termen scurt şi mediu în domeniul sănătăţii animalelor şi a siguranţei alimentelor.

  Referitor la monitorizarea reziduurilor de pesticide identificate în fructele şi legumele provenite din import, ANSVSA precizează, în comunicatul remis RomâniaTV, că statistica relevă că 1,66% din probele analizate au fost declarate neconforme, înregistrându-se depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide. Procentul se situează sub media neconformităţilor la nivelul Uniunii Europene, care este de 4,1%.

  De asemenea, referitor la strategia pentru combaterea pestei porcine africane şi gestionarea focarelor de gripa aviară din Maramureş, reprezentanţii Autorităţii subliniază că, până în prezent, nu s-a realizat strategia pentru combaterea pestei porcine africane aprobată în 2018, care prevede ca mistreţii din zonele afectate să fie vânaţi în proporţie de 100% şi să fie redus efectivul la mai puţin de 0,5 mistreţi/kilometru pătrat în jurul zonelor afectate.

  Astfel, ANSVSA avertizează că, la această dată, în România numărul focarelor de pestă porcină africană şi al zonelor în care trebuie impuse măsuri sunt în creştere.

  În privinţa gestionării focarului de gripă aviară H5N8, diagnosticat la păsări pe platforma zootehnică Seini din judeţul Maramureş, membrii Consiliului Ştiinţific au apreciat modul prompt în care ANSVSA a acţionat în conformitate cu legislaţia europeană şi naţională pentru combaterea focarului primar şi a celui secundar.

  Tematic

  Alertă alimentară în România – fructe confiate, posibil contaminate cu Salmonella
  Atenţie, părinţi: pericolul neașteptat din sucul de fructe pentru copii
  Dezvăluire surprinzătoare: sucurile de fructe 100% naturale cresc riscul de cancer
  „Ia priviţi ce fructe consumă românii! Aşa se explică „explozia" de cancer!"
  Alertă în piețe și magazine la fructe și legume: 78% din cei verificați - amendați
  Bei bere cu aromă de fructe? Află la ce riscuri te expui!
  Tagurile:
  Pesta porcină, pesticide, legume și fructe

  Știrile Zilei