19:48 12 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  142 0 0

  Începând cu vara anului 2021 se vor emite noile cărți de identitate electronice, iar ele se vor elibera obligatoriu pentru persoanele cu vârsta de 12 ani, opțional, putându-se elibera și mai devreme, al solicitarea părinților sau a tutorilor.

  BUCUREȘTI, 25 feb – Sputnik, Georgiana Arsene. Potrivit legii, actele de identitate se eliberează începând cu vârsta de 14 ani, până la data asigurării infrastructurii tehnice necesare eliberării cărții electronice de identitate. După acea dată, se eliberează începând cu vârsta de 12 ani.

  În baza noului act de identitate, cetățenii români vor putea, indiferent că se află în România sau în afara țării, să interacționeze online cu autoritățile administrației publice și să solicite prestarea de servicii publice.

  Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne spun că, întrucât identitatea se certifică prin mecanisme similare semnăturii electronice, prezența fizică a cetățeanului la ghișeu nu va mai fi necesară, acesta putând accesa de la distanță servicii. Vorbim despre înmatricularea unui autovehicul, obținerea unui certificat de cazier judiciar, a unor avize, autorizații sau a altor documente de la autoritățile publice, depunerea unor declarații personale prevăzute de lege etc.

  Ce date personale va conține, însă, noua carte electronică? Ei bine, aceasta va avea datele din formatul tipărit, un certificat digital pentru autentificare emis și înscris de Ministerul Afacerilor Interne, un certificat digital pentru semnătură electronică emis și înscris de Ministerul Afacerilor Interne şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea sunt definite de legislația în domeniu, datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi impresiunile papilare a două degete, notează dcbusiness.ro.

  De la obligația furnizării impresiunilor papilare sunt exceptate următoarele categorii de persoane: minorii sub vârsta de 12 ani și persoanele pentru care prelevarea amprentelor de la oricare degete este fizic imposibilă.

  De asemenea, cartea de identitate simplă și cea electronică de identitate se eliberează cu valabilitate de 6 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani, cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani și cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

  De la data asigurării infrastructurii tehnice necesare eliberării cărții electronice de identitate, cetăţenii români pot opta pentru eliberarea unei cărţi electronice de identitate sau a unei cărţi de identitate simple, cu excepţia minorilor cu vârsta cuprinsă între 0 şi 12 ani.

  Facem precizarea că românii care, din diferite motive, nu vor dori o carte electronică de identitate, vor putea solicita eliberarea unei cărți de identitate simple, care nu va conține elemente sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate.

  Tagurile:
  Carte de identitate


  Știrile Zilei