12:02 19 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.63
 • RUB0.22
 • RON4.04
 • UAH0.59
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  9020

  Dacă în România s-ar produce un cutremur asemănător celui din 1977, pierderile omenești și pagubele materiale ar putea fi mai mari decât în urmă cu 43 de ani.

  BUCUREȘTI, 4 mar – Sputnik, Georgiana Arsene. Deși au trecut 43 de ani de la cutremurul devastator care s-a produs în România în 1977, situația în țara noastră nu este una care să ne facă să stăm liniștiți. Și aceasta pentru că, potrivit specialiștilor, dacă acum s-ar produce un seism asemănător celui de-atunci, pagubele ar fi cu mult mai mari.

  În cazul producerii unui asemenea seism, blocurile cu bulină din centrul Capitalei ar fi primele care s-ar prăbuși, informează antena3.ro.

  Dragoș Toma, cercetător în cadrul Institutului Național de Fizica Pământului spune că toți specialiștii, în marea lor majoritate, sunt de părere că, dacă ar mai avea loc un cutremur similar celui din 1977, pagubele ar fi mai însemnate. Și aceasta pentru că, deși, teoretic, clădirile nou construite după 1977 și 1978 ar trebui să stea mai bine, întotdeauna sunt surprize, mai ales că experiența cutremurului din Albania a arătat că o serie de clădiri nou construite s-au prăbușit.

  La data de 4 martie 1977, România s-a confruntat cu unul dintre cele mai mari seisme. A înregistrat o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și a durat 56 de secunde. Peste 1.500 de persoane şi-au pierdut viaţa, cele mai multe în Bucureşti.

  De asemenea, la nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat tot în Capitală unde peste 33 de clădiri s-au prăbușit.

  În zona Vrancea a fost localizat epicentrul cutremurului, aceasta fiind, de altfel, și cea mai activă zonă seismică din România. Unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii.

  Tematic

  Cutremur puternic în Turcia – SERIE de seisme periculoase, simțite și în CAPITALĂ
  Cutremur în România în cea mai periculoasă zonă
  Firea declară război total lui Cîțu și ”căpușelor” PNL: ”Va fi cutremur politic!”
  CUTREMUR puternic în România - magnitudine MARE, s-a simțit în Capitală
  Cutremur în Turcia: salvatorii au găsit o fetiță de doi ani sub dărâmături
  Cutremur în Turcia: cel puțin 20 de morți raportați, sute de răniți, oameni sub dărâmături
  Tagurile:
  Avertisment, cutremurul din 1977

  Știrile Zilei

  • Finala Champions League, victoria echipei Bayern Munchen

   Bayern Munchen a început în forță cursa pentru câștigarea unui nou titlu de campioană! La doar 3 săptămâni de la cucerirea Ligii Campionilor şi la 5 de la meciul în care au umilit-o pe Barcelona, bavarezii au reuşit un alt rezultat incredibil.

   26
  • Pentru prima dată de la începutul epidemiei în Franța, numărul cazurilor zilnice de Covid-19 a depășit 13.000. Astfel, vineri, instituţia de sănătate publică din Franţa a raportat 13.215 de noi pacienți, însemnând cu 2.622 mai mulți decât în ziua precedentă.

   103
  • Sistemul american de apărare antirachetă Patriot

   Americanii și-am amplasat rachetele sol-aer Patriot în România nu pentru intenționează să lupte cu Rusia, ci pentru că vor să ruineze economia acestei țări antrenând-o în goana înarmării, ca pe timpul războiului rece.

   232