01:36 02 Iunie 2020
În direct
 • EUR19.47
 • USD17.53
 • RUB0.25
 • RON4.02
 • UAH0.65
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  Coronavirus în România, Moldova și în lume (900)
  627 0 0

  Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a făcut anunțul care pune pe gânduri românii, oficialul vorbind despre faptul că șomajul tehnic ar putea afecta, cât de curând, chiar un milion de români.

  BUCUREȘTI, 18 mart – Sputnik, Georgiana Arsene. Florin Cîțu a declarat că Guvernul a făcut calcule și se pregătește pentru perspectiva ca 500.000, ba chiar un milion de români să fie trimiși în șomaj tehnic, din pricina crizei provocate de pandemia de coronavirus, informează Sputnik.

  Ce înseamnă, însă, șomajul tehnic?

  Potrivit Codului Muncii, șomajul tehnic reprezintă întreruperea temporară a activității unei companii din motive economice, tehnologice, structurale sau altele asemănătoare.

  În acest caz, contractele de muncă ale salariaților sunt suspendate la inițiativa angajatorului, care, însă, este obligat să le plătească acestora o indemnizație lunară.

  Codul Muncii este cel care prevede ideea de șomaj tehnic, chiar dacă prevederile legale nu indică în mod expres această denumire. Este vorba despre acea situație de dificultate care permite angajatorului să își întrerupă temporar activitatea.

  Dacă activitatea este întreruptă temporar din motive economice, tehnologice sau structurale, salariaților li se suspendă contractele individuale de muncă din inițiativa angajatorului, adică fără aprobarea salariaților.

  În acest caz, contractele sunt doar suspendate, însă relațiile de muncă nu încetează, informează avocatnet.ro .

  Actul normativ prevede, în perioada de întrerupere a activității, că salariații trebuie să primească o indemnizație lunară. Deși suma trebuie să fie de cel puțin 75% din salariul de bază, aceasta poate fi și mai mare decât atât. Mai exact, angajatorii pot alege să meargă și peste acel procent, dar, în nici un caz nu pot coborî sub el.

  Pe toată durata șomajului tehnic, salariații sunt la dispoziția angajatorului, din moment ce relațiile de muncă dintre părți încă există. Atunci când se decide reluarea activității, salariații se întorc la lucru și primesc din nou salariile obișnuite.

  Atenție! O persoană care are contractul suspendat nu poate cere ajutorul de șomaj, din moment ce primește deja o indemnizație de la angajator.

  Dacă, însă, relația contractuală dintre părți încetează în timpul suspendării, din motive care nu țin de salariat, abia atunci se poate cere ajutorul de șomaj. Altfel spus, indemnizația de suspendare nu se poate cumula cu indemnizația de șomaj.

  Există, însă, și situația de forță majoră, ce poate implica suspendarea automată a contractelor de muncă și încetarea plății salariatului, fără să se dea vreo indemnizație de compensare.

  Тема:
  Coronavirus în România, Moldova și în lume (900)

  Tematic

  Coronavirus în România, bilanțul dimineții: 29 de cazuri noi
  Coronavirus, Italia -ultimul bilanţ: numărul de infectaţi a depăşit 30.000, 3526 în 24 ore
  Oficial: Primul deces în Moldova de Coronavirus
  Coronavirus România: peste 200 de pacienți infectați
  Costache, anunț șoc despre infecțiile cu coronavirus din România
  Tagurile:
  șomaj, Bani, Români


  Știrile Zilei