02:29 08 August 2020
În direct
 • EUR19.68
 • USD16.62
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  628110

  Interviu cu unul dintre cei mai importanți jurnaliști ai perioadei de tranziție, D. D. Rujan, directorul singurului ziar guvernamental de după 1990: ”Ce scrie un jurnalist nu e atât de credibil pe cât comentează un neisprăvit pe net…”

  BUCUREȘTI, 1 aprilie - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români din ”școala veche”, devenit unul dintre cei mai puternici șefi de ziare ai perioadei de tranziție, Dumitru Rujan – sau D.D. Rujan cum semnează de peste 50 de ani în presa națională și în cea brașoveană – rămâne unul dintre excelenții observatori ai scenei politice și mai ales al conexiunilor între fenomenele intern și cele internaționale. Rujan a condus ”Vocea României”, singurul cotidian guvernamental, editat în perioada Iliescu – Văcăroiu.

  Remarcabilul jurnalist ne-a acordat un interviu despre controversata situație a pandemiei și a crizei complexe ce pare a fi generată de aceasta.

  -Ce vă surprinde în tot ceea ce se transmite despre criză și pandemie, ce simte jurnalistul ”vechi” când citește relatările?

  -Uită-te la diferența între ”noi” și ”ei”… Concret, de zile întregi tot dăm articole în care informăm că în Europa mor anual  50-60.000 de oameni de gripa comună, că președintele SUA  vestește și la ei că, hăt în America, pot muri anual între 30.000 și 70.000 americani de gripa comună… Ei bine, economia mondială nu mai e oprită, nimeni nu se mai panichează… Sau degeaba spunem că noua gripă – Covid –  omoară cu preponderență  bătrâni cu afecțiuni severe de sănătate și că ei să se protejeze primii. Degeaba aflăm oficial că în România mor uneori anual sute de mii de oameni de gripa sezonieră. Nu contează!... Cum nu contează că în întreaga lume s-au contaminat pana acum vreo 3-400.000 de oameni de coronavirus, dar panica nu e mondială...

  -Vreți să spuneți că lumea de azi a trecut de la ”crede și nu cerceta”, la o formulă gen ”NU crede, NU cerceta, lasă-te manipulat”?

  - Știi, observ că omul "modern" nu mai crede decât dacă citește pe rețeaua lui de socializare… De acolo își ia lumina! Dacă nu se scrie nimic pe Facebook despre mii de oameni care mor anual de tot felul de alte maladii, astea nu există, e fake news! Nici ce scrie un jurnalist cu ștate vechi, cu carieră, nu e atât de credibil pe cât comentează un neisprăvit pe net, care e “cool” pentru că înjură, bagă de mamă… Dacă se scrie pe Facebook câți s-au îmbolnăvit pe nu știu unde, acolo e adevărul, feeling-ul și panica generală. Întrebarea corectă este - oare omul modern s-a îndobitocit? Nu mai gândește? El citește titluri pe Facebook și e victimă sigură a fake-news-urilor (lansate de presa aservită globalismului). Acolo e biblia lui!

  -Asta mă duce cu gândul că, practic, s-a eliminat ”câinele de pază al democrației”, presa, iar oamenii pot fi manipulați după bunul plac al unor centre de influență ce acționează prin aceste ”mijloace de socializare”.

  -Exact, iar eu merg la ținta actuală: cine nu realizează că pe starea de urgență presa poate fi închisă în bloc, că un polițist sau funcționar îți poate intra în casă, îți poate lichida afacerea? Mulți devin, cum spune românul, proști de buni, mergând pe buna-credință. Sau pe prostia că lor nu li se va întâmpla. Cei mai mulți intră în jocul indus al isteriei generale. Cât ne va costa în plus isteria asta, când ne vom trezi în plină criză economică? Când vor realiza românii că prețul plătit pentru isteria coronavirusului e prea mare, poate fi  târziu! Prostimea se va trezi în plină criză economică și, ce să vezi, de voie, de nevoie îi va implora în continuare pe cei care au adus-o, tot ei să ne salveze!...

  -Asta e chiar culmea! Dar, dacă stăm strâmb și ne gândim drept – nu cumva asta s-a întâmplat după ce SUA ne-a băgat în criza din 2008-2009 și UE ne-a ajutat… cu MCV și alte piedici? Și nu cumva tot pe ei ne bazăm acum să ne salveze?...

  - Da, chiar așa!... Dar uite, nu vezi ce se petrece acum? Vezi Anglia… Jos pălăria - pălăria mea, ce credeați! - pentru Anglia, care, după ce a ieșit din Uniunea Europeană - prietenii știu de ce ! - nu introduce la nimereală niciun fel de "măsuri forte" pe isteria asta! O națiune mare își acceptă preventiv gripa - dacă ticăloasă de boală nu e indusă anume, Doamne iartă-ne de gândul pizmaș!! Englezii au ales că dacă vor mai fi - și vor mai fi morți, asta e viața - fiecare dintre noi suntem datori cu o moarte! Dar asta nu înseamnă să blochezi economia, ci să introduci legi pe măsură - și nu panica între oameni, să "produci" adică mai mult rău decât bine! Așa au procedat Germania, Rusia, Israel , așa procedează cele mai inteligente și puternice națiuni, care acționează fără zurgălăi, cu eficacitate, calm și liniște. Și experiența dovedește ca aceste state știu ce fac!

  -Considerați că s-ar putea ajunge la o schimbare a mentalității din România? Nu numai în cazul de față… dar da, cazul de față e ceva cu totul excepțional, unul care chiar ar putea reprezenta o punct de cotitură…

  -Noi, să gândim ca popoarele puterilor lumii?! Câți din România ar îndrăzni să gândească așa? Sau altfel... Ar fi suficient să țipe unii o trăsnaie, fără să verifice, dacă a murit cineva mai cunoscut de coronavirus și gata... cade guvernarea, atât de exaltați, manipulați și mai ales primitivi suntem! Cazul de față?... Niciunuia nu îi pasă că și în Europa mor anual zeci de mii de oameni, chiar și de gripa sezonieră! Nu ne mai alarmăm, nici măcar nu vrem să ne încărcăm mintea cu o asemenea informație, pentru că nu-i așa, dacă nu se face campanie pe Facebook… atunci  nu exist! Eu sunt un simplu observator, trecut de 70 de ani, nu dau soluții ci spun doar atât: Stop! Există!!!

  -O concluzie în urma acestor ”observații”?

  -Prefer să lansez o idee la care cititorii dumneavoastră să se gândească – un ”cârlig”, cum se spune în presă, până la o viitoare discuție: ”Pandemia îngroapă România ? Nu, invers!”. Să vedem ce răspunsuri, ce reacții, vom recepționa.

  Tematic

  Declarația fulminantă care dă peste cap teoria Coronavirus și contestă măsurile radicale
  Nou bilanţ în Franţa: 400 de decese cauzate de coronavirus în ultimele 24 de ore
  Criza Coronavirus: Informația ESENȚIALĂ despre care autoritățile române NU au spus NIMIC!
  Coronavirus în Franţa: aproape 8.000 de cazuri noi și 499 de decese în ultimele 24 ore
  Coronavirus în Italia, ultimul bilanţ: peste 77.500 cazuri active, însă sunt şi veşti bune
  Tagurile:
  coronavirus, Interviu


  Știrile Zilei