14:10 30 Mai 2020
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.63
 • RUB0.25
 • RON4.01
 • UAH0.66
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  28930

  În contextul în care ONU, OMS și OMC avertizează cu privire la riscul declanşării unei crize alimentare, sunt propuse mai multe măsuri pentru ca România să nu ajungă în această situaţie. Ce măsuri a propus PSD pentru exploatarea potenţialului agricol al ţării.

  BUCUREŞTI, 3 apr - Sputnik, Doina Crainic. Printre soluţiile propuse de PSD sunt însămânțarea la timp a întregii suprafețe agricole a țării, continuarea și extinderea programelor de susținere a fermierilor, credite garantate de stat, cu dobândă zero, pentru o perioadă de 18 luni pentru cei care fac angajări în sectorul agricol, distribuirea de legume proaspete către persoanele izolate, spitale, unități militare, centre de carantină.

  Măsurile propuse de PSD, menţionate pe pagina de Facebook:

  1) Însămânțarea la timp a întregii suprafețe agricole a țării. Statul trebuie să asigure sprijin pentru seminţe și motorină.

  2) Continuarea investițiilor în sistemele de irigații, în sistemul de combatere a grindinei și de creștere a precipitațiilor.

  3) Acordarea la timp a subvențiilor din fonduri europene, continuarea și extinderea programelor de susținere a fermierilor (tomate, usturoi, lână, motorină, etc.).

  4) Deblocarea investițiilor de peste 650 milioane de euro în ferme și în mini-fabrici pentru producția de ouă, lapte, produse din carne, conserve, ulei, făină, mălai, etc. Legile sunt deja aprobate.

  5) Credite garantate de stat, cu dobândă zero, pentru o perioadă de 18 luni pentru cei care angajează și mențin forța de muncă în domeniul agricol.

  6) Scutirea de plata impozitelor pentru agenții economici din domeniul agroalimentar. Eliminarea taxelor de mediu pentru ambalaje pe perioada crizei.

  7) Distribuirea în toată țara a corturilor militare pentru colectarea, sortarea și calibrarea legumelor proaspete.

  8 ) Achiziția de mașini pentru transport marfă perisabilă, mașini de ambalat, etichetat, cântare, sisteme de supraveghere și control, etc.

  9) Distribuirea prin Casa de Comerț Agroalimentar „Unirea" a unor cantități de legume proaspete către persoanele izolate, spitale, unități militare, centre de carantină.

  10) Medierea relației producători – retaileri pentru preluarea de către supermarketuri a legumelor proaspete pentru comercializare.

  Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a avertizat că lumea pe plan global s-ar putea confrunta cu o penurie alimentară dacă nu se iau măsuri rapide pentru sprijinirea celor mai vulnerabili și pentru menţinerea lanțurilor de aprovizionare la nivel mondial.

  Tematic

  „Nu cumpărați alimente în exces” - mesajul ministrului Economiei pentru populație
  Omenirea, amenințată de o criza alimentară - avertizează ONU
  Curajoasă asociație cere înghețarea prețurilor la alimentele din coșul de subzistență
  Tagurile:
  Sărăcie, ONU


  Știrile Zilei