01:11 28 Mai 2020
În direct
 • EUR19.49
 • USD17.69
 • RUB0.25
 • RON4.02
 • UAH0.66
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  Coronavirus în România, Moldova și în lume (893)
  129680

  La ora 23.00, ministrul Marcel Vela a anunțat o nouă Ordonanță Militară – aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de 10 aprilie

  BUCUREȘTI, 10 aprilie - Sputnik, Evan Răutu. Ministrul de Interne, Marcel Vela, însoțit de secretarii de Stat Raed Arafat și Bogdan Despescu a prezentat, la ora 23.00, o nouă Ordonanță Militară, cea cu numărul 8.  Aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de 10 aprilie.

  Dintre prevederile Ordonanței Militare 8 importante menționăm:

  Piețele agroalimentare rămân deschise pentru perioada următoare dar numai producătorilor care prezintă certificat de producător.  O condiție importantă este și respectarea măsurilor privind „distanțarea socială”.

  Cu condiția respectării condițiilor anterioare este permisă:

  -  ieșirea din case a posesorilor de autorizații de pescuit

  -  circulația apicultorilor spre și de la stupină, cu adeverință cu codul de stupină.

  - circulația pentru achiziția de autoturisme, piese de schimb și reparații.

  - deplasarea producătorilor cu certificat de la locul de producție până și de la piața agroalimentară, pe baza unei declarații și a certificatului

  Poate cel mai important punct este interzicerea exporturilor mai multor produse agro-alimentare:  grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, zahăr, produse de patiserie, biscuiți.

  În același timp, se suspendă activitatea de eliberare a certificatelor fito-sanitare de export a acestor produse.

  O altă prevedere esențială se referă la punctele de trecere frontierei de stat – unele se închid sau rămân deschise. Deocamdată, în anexa la OM8 se va face referire doar la punctele de trecere între România și Ungaria.

  Alte prevederi:

  - se interzice suspendarea serviciilor sociale, inclusiv a centrelor private;

  - se prelungește interdicția zborurilor către și din Spania.            

  - Lucrătorii transfrontalieri pe relația cu Ungaria (care stau pe o rază de 30 km) nu mai intră în carantină dacă nu prezintă simptome.

  O altă prevedere extrem de importantă este aceea că, pe perioada stării de urgență se suspendă vânzarea de pachete majoritare de acțiuni a companiilor din sistemul național.

  Тема:
  Coronavirus în România, Moldova și în lume (893)


  Știrile Zilei