01:00 24 Octombrie 2020
În direct
 • EUR20.17
 • USD17.05
 • RUB0.22
 • RON4.14
 • UAH0.60
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  18301

  În plină criză de sănătate și economică, unele companii au decis, pentru salvarea locurilor de muncă și a afacerilor, să se reducă salariile. Ce se întâmplă cu banii pe concedii.

  BUCUREȘTI, 19 apr – Sputnik, Georgiana Arsene. În plină criză generată de pandemia de COVID-19, companiile și-au luat măsuri de protecție atât a lor, cât și a angajaților. Astfel, unele firme au decis să reduc salariile.

  Ce se întâmplă, însă, cu indemnizația de concediu, în condițiile în care salariul era mai mare comparativ cu perioada în care s-a luat decizia reducerii salariilor.

  În această situație se află angajații care doresc să își ia concediul de odihnă restant pentru 2019 sau cel corespunzator lunilor ianuarie-martie 2020, în perioada în care au fost tăiate salariile.

  Codul muncii spune la art. 150 alin. 1 că: ”Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiază de o indemnizație de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă”.

  Aliniatul 2 al aceluiași articol prevede că: ”indemnizația de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu”, notează dcbusiness.ro.

  Cuantumul indemnizației astfel stabilit se compară cu cu salariul de bază, sporurile și indemnizațiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de muncă. Valoarea indemnizației acordate va fi cea mai favorabilă dintre cele comparate.

  Astfel, indemnizația de concediu de odihnă acordat în luna aprilie a anului 2020 se calculează ca medie a veniturilor realizate în perioada ianuarie – martie 2020 conform celor mai sus menționate: se totalizează veniturile realizate în cele 3 luni și numărul de zile lucrătoare. Se împarte totalul veniturilor la numărul de zile lucrătoare. Rezultatul reprezintă media zilnică care se înmulțește cu numărul de zile de concediu de odihnă.

  Apoi se compară cuantumul indemnizației astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile și indemnizațiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de muncă.

  Așa cum menționam déjà, valoarea indemnizației acordate va fi cea mai favorabilă dintre cele comparate.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Politicienii din Bulgaria nu mai primesc salarii, iar banii se duc la Ministerul Sănătății
  Ultima oră: precizări MEC despre programul profesorilor la școală și salarii
  Românii din Germania: majorarea salariilor – ce salarii se câştigă în această ţară în 2020
  Fostul șef al ANAF prevestește creșterea șomajului și reduceri de salarii
  Coronavirus în Moldova: DISPOZIȚIA Nr.8 - angajați, concedii, salarii, curse avia charter
  Tagurile:
  Concediu, Salarii

  Știrile Zilei