19:13 01 Iunie 2020
În direct
 • EUR19.61
 • USD17.61
 • RUB0.25
 • RON4.05
 • UAH0.66
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  37140

  Vitamina D are un rol esențial în buna funcționare a organismului și a sistemului imunitar, ceea ce este esenţial în contextul epidemiei de coronavirus. Care sunt alimentele bogate în vitamina D care nu ar trebui să lipsească din alimentaţie în perioada aceasta.

  BUCUREŞTI, 20 apr – Sputnik, Doina Crainic. În această perioadă de izolare, este important să asigurăm organismului un aport adecvat de vitamina D, care ajută la menţinerea în stare bună a țesutului osos și muscular, precum și în întărirea sistemului imunitar, reamintește Agenția Națională de Siguranță Alimentară, Mediu și Muncă (ANSES) din Franţa, potrivit Sputnik France.

  Există două modalități pentru a acoperi această necesitate zilnică: expunerea la soare și consumul de alimente bogate în vitamina D. Dacă prima cerinţă este mai greu de îndeplinit în această perioadă, având în vedere măsurile de restricție a circulației, alimentele rămân soluţia cea mai adecvată.

  Printre alimentele bogate în vitamina D, ANSES menţionează: heringul, sardinele, somonul și macroul, carnea de organe (în special ficat), gălbenușul de ou, produsele lactate îmbogățite cu vitamina D, untul, brânza și carnea.

  Consecințele deficitului de vitamina D

  Lipsa vitaminei D poate duce la o scădere a masei osoase și, astfel, la un risc crescut de fracturi. Acestui risc sunt expuşi vârstnicii și persoanele de culoare (pentru care expunerea la soare este mai puțin eficientă), precum și femeile aflate la menopauză.

  Vitamina D ca supliment alimentar

  Totuşi, ANSES avertizează cu privire la suplimentele alimentare cu vitamina D, care pot duce la aporturi excesiv de mari. Acest lucru poate provoca hipercalcemie (nivel ridicat de calciu în fluxul sanguin) și, de aici, consecințe cardiologice și renale. Prin urmare, agenția recomandă luarea acestor suplimente numai la recomandarea unui specialist.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Alertă în Capitală: Supermarketuri cu alimente expirate au fost închise - VIDEO
  Avertizare: aceste combinaţii banale de alimente sunt dăunătoare sănătăţii
  Ministrul Agriculturii dă asigurări populației: ”Există stocuri suficiente de alimente”
  Ce alimente trebuie să consumăm când este frig afară - Detalii
  „Nu cumpărați alimente în exces” - mesajul ministrului Economiei pentru populație
  Tagurile:
  Alimente


  Știrile Zilei