11:53 02 Iunie 2020
În direct
 • EUR19.47
 • USD17.53
 • RUB0.25
 • RON4.02
 • UAH0.65
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  86071

  ”În caz contrar, costurile sociale ale unui val de scumpiri pot genera dezechilibre politice și economice majore”

  BUCUREȘTI, 12 mai – Sputnik, Dragoș Dumitriu. În urmă cu o lună, celebrul om de afaceri și investitor în presă, Dan Voiculescu anticipa că o  criză economică ”suprapusă peste perioada îndelungată de secetă poate determina o scumpire în lanț a produselor alimentare”.

  Pentru prevenirea acestei situații profesorul Voiculescu propunea o soluție pentru România – important producător în agricultura și industria alimentară europeană – și anume interzicerea exportului de cereale, o măsură ce trebuia aplicată ”pentru o scurtă perioadă de timp”.

  ”Din păcate, reluarea exporturilor și adâncirea blocajelor economice readuc în actualitatea imediată pericolul scumpirii alimentelor”, subliniază profesorul Voiculescu, care atrage atenția că, recent, Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară, SINDALIMENTA ”a avertizat că prețurile pe acest segment vor crește semnificativ, estimând o scumpire cu 25% la produsele de panificație”!

  Într-adevăr, această avertizare asupra creșterii cu 25% a prețului pâinii a făcut azi ocolul mass media, confirmând temerile cunoscutului om  de afaceri.

  Ori, în condițiile reducerii drastice a veniturilor populației, spune Voiculescu, ”o astfel de scumpire poate genera consecințe catastrofale!”.

  ”Categoriile sociale vulnerabile – milioane de pensionari și angajați trecuți în șomaj tehnic – riscă să ajungă în imposibilitatea concretă de a-și asigura necesarul zilnic de hrană”, spune fostul șef al catedrei de economie internațională din ASE.

  Voiculescu consideră că o asemenea perspectivă este ”inacceptabilă pentru orice Guvern responsabil, indiferent de doctrine sau ideologii politice”, de aceea, pentru a preveni valul iminent de scumpiri, ”consider că autoritățile din România trebuie să aplice imediat măsurile de “prevenție” care se impun”.

  Care sunt aceste măsuri? Iată propunerile celebrului om de afaceri și specialist în economie internațională:

  1. ”Monitorizarea responsabilă a exporturilor de cereale și aplicarea deciziilor administrative necesare”.

  Aici, Dan Voiculescu face o remarcă uluitoare: ”în primul trimestru din 2020 exporturile de cereale prin Portul Constanța au crescut cu 51% față de perioada similară a anului trecut”. Datele arată că primele trei destinații sunt Egipt, Coreea de Sud și Iordania – deci state din afara UE!

  2. ”Controlul întregului lanț de desfacere de la producător la comparator, pentru a garanta, de exemplu, ca anumite reduceri de prețuri determinate de acumularea stocurilor alimentare se vor regăsi și în prețul plătit de populație pentru coșul zilnic”.

   3. ”Acordarea de stimulente financiar-fiscale pentru producătorii interni de produse alimentare, condiționate de menținerea prețurilor la un nivel optim raportat la posibilitățile consumatorilor interni.

  4. Creșterea capacității de depozitare a produselor cerealiere – silozuri – pentru a garanta, pe termen lung, stabilitatea pieței și rentabilitatea activităților desfășurate de producători și agenții economici autohtoni.

  Aceste măsuri sunt urgente – iar Dan Voiculescu arată că ele au fost identificate ”prin analiza obiectivă a situației economice actuale”, dar și că sunt ”esențiale pentru asigurarea securității alimentare a României și ar trebui aplicate în cel mai scurt timp”.

  ”În caz contrar, costurile sociale ale unui val de scumpiri pot genera dezechilibre politice și economice majore”, avertizează Dan Voiculescu în analiza publicată pe blogul personal

  Tematic

  Cifrele crizei: cât de tare au fost afectate economic Franța și Spania de coronavirus
  Românii în Germania, criza legată de Covid-19: nu semnaţi aceste documente de la angajator
  Covid-19: situaţia pe plan global - lumea se îndreaptă spre o recesiune economică severă
  De teama recesiunii, românii fac schimbări majore. Ce măsuri au luat


  Știrile Zilei