20:58 05 Martie 2021
În direct
 • EUR21.15
 • USD17.58
 • RUB0.24
 • RON4.33
 • UAH0.63
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  642131

  De ce s-au făcut publice donații ale unor companii deținute majoritar de stat prin intermediul unor politicieni – care, evident, și-au arogat merite? Respectiv ”avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral”, apud DNA.

  BUCUREȘTI, 14 mai, Sputnik, Dragoș Dumitriu. Ieri, tânărul și bogatul secretarul general al PNL, deputatul Robert Sighiartău, a anunţat o donaţie de un milion de lei pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa.

  ”Am reuşit să aducem 1.000.000 de lei în Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud (…) vreau să mulţumesc Guvernului, Ministerului Economiei şi în mod special Companiei Nuclearelectrica pentru această donaţie”, a scris Sighiartău pe Facebook.

  Mai mult, chiar și Radu Moldovan (PSD), președinte al CJ Bistrița Năsăud spune, într-o postare că ”sănătatea nu are culoare politică, iar dnul deputat Robert Sighiartău a demonstrat că a înțeles acest lucru, aducând la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, o sponsorizare de 1.000.000 lei, prin compania Nuclearelectrica”.

  Da, de fapt, banii sunt de Nuclearelectrica, companie cu capital majoritar de stat (82%) – și nu e clar ce rol a avut Sighiartău aici?! De ce a anunțat el, politicianul donația – și nu compania de stat?

  Oare nu cumva din asta Sighiartău a obținut beneficii ”non-patrimoniale”?

  Îmi amintesc de cazul Olguța Vasilescu – și citez din înțelepciunea DNA – Kovesi: ”Edilul (Olguța, n.n.) a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spațiul public într-o emisiune televizată din data de 02 martie 2016”. (Și, nota bene, acolo erau bani privați – nu ai poporului!)

  Acum e o ”invocare” tot în spațiul public, pe Facebook. Și nu e singura din ”pandemie”!

  Spitalul de Urgenţă din Brăila a primit o donaţie de 1,5 milioane de lei din partea ”Nuclearelectrica”, iar anunţul a fost făcut de liberalul Cătălin Boboc, fost parlamentar PNL – numit de Marcel Vela, în condiții dubioase, prefect al judeţului Brăila!

  Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu a primit de la Nuclearelectrica o donație de 1,5 milioane de lei, anunțată de controversatul deputat PNL Dan Vîlceanu, care a și spus că ”din acești bani, poate fi achiziționat un aparat de testare a COVID-19, pot fi alocate sume către Ambulanța Gorj dar și către spitalul din Târgu- Cărbunești”. Mai mult, conform presei, Vâlceanu l-ar fi informat pe președintele CJ Gorj, Cosmin Popescu, cu o săptămână înainte  că ”o să vină o sponsorizare importantă de la o companie a statului”.  

  Deci, donațiile de la compania cu 82% capital de stat sunt anunțate de politicieni PNL! Ciudat sau ce? Scandalos? Probabil!...

  Și, ca treaba să fie completă, aflați că Nuclearelectrica nu e singura care a făcut asemenea ”donații” în Pandemie.  Iată o listă https://www.svnews.ro/hidroelectrica-a-donat-15-milioane-de-lei-pentru-spitalul-judetean-suceava/206136/ a ”donațiilor” făcute de patru mari companii de stat – pe care, de altfel le felicităm din toată inima pentru gestul lor - dar nu aprobăm folosirea acestuia de către politicieni:

  Hidroelectrica este campioana! Statul are 80.6% capital și este principala companie din domeniul energetic, care altfel cere insistent liberalizarea prețului la energie. Iată ce donații a făcut:

  Spitalul județean Suceava - 1.500.000 RON.

  Spitalul județean Mehedinți - 1.500.000 RON.

  Spitalul județean Mureș - 1.333.000 RON.

  Spitalul județean Vâlcea - 1.500.000 RON

  Spitalul județean Hunedoara - 1.500.000 RON

  Spitalul județean Giurgiu - 1.500.000 RON

  Spitalul județean Caraș-Severin 1.500.000 RON

   

  Urmează Societatea Energetică ELECTRICA, în care statul are 49%. 

  Spitalul județean Cluj - 30.000 EURO

  Spitalul județean de urgență Ploiești - 30.000 EURO

  Spitalul Clinic de Brașov - 30.000 EURO

  Institutul de pneumoftiziologie MARIUS NASTA - 30.000 EURO

  Institutul  Matei Balș - 30.000 EURO

   

  NUCLEARELECTRICA, statul având 82.5% capital:

  Spitalul județean Brăila - 1.500.000 RON

  Spitalul județean Gorj - 1.500.000 RON

  Spitalul județean de urgență Constanța - 300.000 RON

   

  Și, în fine Romgaz – cu statul având 80% capital:

  Spitalul județean SIBIU 1.500.000 RON

  Întrebări: fiind, în mare parte, banii statului – de ce nu au intervenit politicienii – mai ales liberalii – pentru o rectificare bugetară în ajutorul spitalelor? De ce s-au făcut publice donații ale unor asemenea companii deținute majoritar de stat  (cu excepția Electrica) prin intermediul unor politicieni – care, evident, și-au arogat merite?

  Repet, felicit companiile pentru gestul și solidaritatea lor – și nu afirm că au avut vreo legătură cu folosirea politică a demersului umanitar și patriotic. Dar… cred că e unul dintre scandalurile care se întrevăd dincolo de ”orizontul” pandemiei.  

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Cercetătorii prezic un număr masiv de decese cauzate de această boală după pandemie
  Ultima oră: În plină Pandemie, DNA îl trimite pe celebrul medic Beuran în instanță!
  Sondaj CURS pe timp de pandemie: scade PNL, crește PSD și Pro România
  Scandal uriaș! Retailerii nealimentari, supărați că li se cere chirie în pandemie
  Cum ”ajută” Comisia Europeană România în pandemie: cere scumpirea energiei electrice!
  Tagurile:
  politicieni, Pandemie, DNA

  Știrile Zilei