16:42 06 August 2020
În direct
 • EUR19.69
 • USD16.64
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  27403

  Ministerul Afacerilor Interne anunță că s-a decis recalcularea salariilor pentru polițiștii care au veniturile mai mici față de colegii lor, cu toate că muncesc în aceleași condiții.

  BUCUREȘTI, 15 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. Vești bune pentru polițiști: salariile a peste 68.000 de angajați vor fi majorare în urma Ordonanței de Urgență inițiată de Ministerul Afacerilor Interne și aprobată ieri, 14 mai 2020, de Guvernul României.

  Ministrul de Interne, Marcel Vela, spune că această ordonanță face un act de dreptate și că, dacă la vremea respectivă, predecesorii săi ar fi aplicat legea așa cum trebuia, nu ar fi mai fost nevoie de aplicarea actului normativ de ieri.

  Actul normativ stabilește plata unor sume care nu se regăseau în salariile polițiștilor.

  Această Ordonanța de urgență are rolul de a recalcula drepturile salariale pentru polițiștii care au un salariu lunar mai mic decât nivelul maxim aflat în plată pentru fiecare funcţie, grad/treaptă, gradaţie, vechime în funcţie sau în specialitate, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

  De asemenea, se modifică prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018, care limitează în prezent valorile drepturilor salariale la nivelul acordat la decembrie 2018, respectiv la decembrie 2019 (anterior publicării Deciziei nr. 51/2019), în vederea realizării recalculării acestor drepturi.

  Nu în ultimul rând, prin actul normativ adoptat se asigură susținerea financiară a impactului generat de aplicarea efectelor Deciziei nr. 51/2019, fiind eșalonată plata drepturilor recalculate și datorate pentru ultimii trei ani.

  Ce înseamnă, însă, concret, această majorare? Ei bine, în medie, un polițist în activitate poate beneficia de o creștere lunară de până la 400 de lei, în sumă brută, în funcție de situația particulară a fiecăruia.

  Până acum, de măsurile adoptate prin prezentul act normativ beneficiază aproximativ 68.000 de polițiști pentru cuantumul sporului de fidelitate, aproximativ 18.000 de agenți de poliție pentru cuantumul sporului pentru absolvirea instituțiilor de învățământ superior și aproximativ 6.000 de polițiști pentru cuantumul sporului de pericol deosebit.

  Trebuie făcută precizarea că decizia nr. 51/2019 produce efecte juridice, de la data publicării, atât pentru polițiștii în activitate – pentru trecut și pentru viitor, cât și pentru polițiștii pensionari – pentru trecut. Rezultă, astfel, necesitatea restabilirii drepturilor salariale actuale, recalcularea și plata sumelor salariale identificate ca datorate, ținând cont și de limita termenului de prescripție de 3 ani, acolo unde se impune acest lucru, informează Ministerul Afacerilor Interne.

   

   

  Tematic

  Orban anunță creștere economică și bani suficienți pentru salarii și pensii
  Salariu și indemnizație de șomaj: când pot fi cumulate
  Alexandru, promisiuni: statul ar putea suporta o parte din salariu
  Tagurile:
  poliție, salariu


  Știrile Zilei